KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Robin de Levita gaat samenwerken met Iris Hond voor vernieuwing in klassieke muziek

Robin de Levita en Iris Hond gaan samenwerken om klassieke muziek op een vernieuwde manier bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. De samenwerking start met de komende theatertournee van Iris. Met deze tournee gaat voor haar een grote wens in vervulling. “Het werd tijd om mijn eigen muzikale verhalen te vertellen”, zegt Iris Hond, “Met hoeveel passie en toewijding ik het bestaande klassieke repertoire ook uitvoerde, ik was nooit compleet gelukkig. Het schrijven en spelen van mijn eigen muziek geeft een voldoening zoals ik die nooit eerder heb ervaren.” Voor het multi-talent is het altijd belangrijk geweest om eerst zelf muziek te componeren om daar mee het theater in te gaan. Met de cd Dear World presenteert Iris nu negen unieke werken. Aan de cd zijn drie jaar van voorbereidingen aan vooraf gegaan. Met de legendarische componist/producer Patrick Leonard, die ook voor Madonna, Elton John, Pink Floyd en Leonard Cohen werkte, was er een intense samenwerking. Met haar wortels in de klassieke traditie maar met invloeden van deze tijd vervaagt Iris haar muzikale grenzen.

Op ‘Dear World’ laat Iris horen dat ze naast een van onze beste jonge klassieke pianistes, ook een uiterst getalenteerd componiste en bijzonder zangeres is. ‘Dear World’ is een indringende muzikale brief van Iris aan de wereld, waarmee ze de harten weet te raken van een zeer breed publiek. Deze cd staat centraal in de komende concerttournee.

Voor de regie werkt ze samen met producent Robin de Levita. ‘Ik vind Iris een muzikaal fenomeen. Haar ambitie om klassieke muziek af te stoffen en dit op een innovatieve manier bij het publiek te brengen, vind ik een uitdaging die me zeer aanspreekt. Door met Iris te werken, ontdek ik zelf hoe mooi deze kunstvorm is. Ik verheug mij om met haar dit avontuur aan te gaan,’ aldus Robin de Levita.’

Iris Hond: “Ik praat al maanden met Robin over hoe we samen klassieke muziek op een vernieuwende manier bij een nieuw publiek kunnen brengen. Robin staat internationaal bekend voor het bedenken van innovatieve oplossingen in het Theater. Ik vind het geweldig om met hem aan de slag te gaan.”

Iris Hond (1987) begon op haar derde jaar met pianospelen. Haar talent werd snel opgemerkt en op haar veertiende verliet ze het ouderlijk huis om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze summa cum laude slaagde. Met haar ‘vliegende vleugel, een vleugel op wielen, bracht Iris, van Amsterdam tot aan New York, mensen op straat in vervoering met haar pianospel. Door deze manier van leven bracht Iris een groot deel van haar tijd op straat door en raakte ze bevriend met vele daklozen. Begaan met het leven van minderbedeelden gaf Iris concerten in ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen en gevangenissen.

Na jaren van uiterste discipline en internationale ervaring is Iris bezig aan een uitzonderlijke carrière. Nog tijdens haar opleiding kreeg ze haar eerste platencontract en verscheen haar debuutalbum. In de jaren daarna werd Iris ambassadrice van Aangenaam Klassiek, was ze de huispianiste in het AVRO-programma ‘De Tiende Van Tijl’, opende ze de twee shows van Diana Ross in een uitverkocht Gelredome en is Iris talentcoach bij het RTL-programma Superkids. Iris is een graag geziene gast op de Nederlandse televisie en niet meer weg te denken uit het muzikale landschap.

Robin de Levita produceerde meer dan 100 theaterproducties in 7 landen waaronder 17 Broadway shows en 4 West End productie. In Nederland is Robin bekend als producent van Soldaat van Oranje, Anne en SKY en uitvinder van het StageAround concept. In 2014 richte hij met partner Kees Abrahams het internationale productie bedrijf Imagine nation op.

Geef een reactie