BoekenZSlider

De kloten van de mus, voorlopig de laatste van Kees Moeliker…

Van de hand van Kees Moeliker zal voorlopig geen thriller verschijnen. Na de vijfde aflevering van De pennen zijn geslepen moest de ontdekker van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend de schrijfwedstrijd helaas verlaten. Maar gelukkig gaat het schrijven van non-fictie hem beter af: zijn pas verschenen bundel De kloten van de mus ligt nu in de winkels. In dit vervolg op De bilnaad van de teek zet Moeliker zijn zoektocht naar schaamluizen voort, vult hij zijn museumcollectie Dode-dieren-met-een-verhaal aan en weet hij de lezer keer op keer te verbazen met biologie die niet in de schoolboeken staat. Voor wie na De pennen zijn geslepen geen genoeg van hem kan krijgen, biedt het humoristische én informatieve De kloten van de mus de uitkomst.

Een zee-egel met een slakkenhuis in de anus, perronspreeuwen die treinen laten vertrekken en strandlopers op straat. Met zijn tweewekelijkse rubriek ‘Beest’ op de Achterpagina van NRC Handelsblad etaleert bioloog Kees Moeliker zijn fascinatie voor het ongewone en onwaarschijnlijke in de dierenwereld. Voor zijn onderwerpen put hij uit rijke natuurhistorische collecties, obscure publicaties, de actualiteit en scherpe eigen waarnemingen. Puntig, droogkomisch en doorspekt met keiharde wetenschap schrijft hij over landslakken die vliegverkeer stilleggen, het hart van de laatste trekduif en gewichtsloze kikkerseks.

De kloten van de mus is de bundeling van meer dan 100 stukjes beest gezien door de bril van een bevlogen bioloog. Dat de ‘eendenman’ daarbij ook oog heeft voor homoseksuele papegaaien, lesbische albatrossen, nuttige necrofilie en het laatste schaamluisnieuws zal niemand verbazen.

Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, European Bureau Chief van Improbable Research en stand-up bioloog. Zijn TED-talk ‘How a dead duck changed my life’ werd al ruim een miljoen keer bekeken, en over zijn zoektocht naar de laatste schaamluis werd hij geïnterviewd in The Daily Show van Jon Stewart. Eerder verschenen van hem De eendenman en De bilnaad van de teek.

ISBN: 9789046821503
Koop online

Geef een reactie