KunstMuseaZhighlightZSlider

Het Noordbrabants Museum wint Global Fine Art Award 2016

Het Noordbrabants Museum is met de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie samen met het Museo Nacional del Prado winnaar geworden van de Global Fine Art Award 2016 in de categorie ‘Best Renaissance, Baroque, Old Masters, Dynasties – solo artist’. De winnaars van de Global Fine Art Awards – in totaal 11 categorieën – zijn gisteravond bekendgemaakt in New York City. Het Noordbrabants Museum is het eerste Nederlandse museum dat deze prijs wint. Namens het museum heeft directeur Charles de Mooij deze prestigieuze prijs in ontvangst genomen in aanwezigheid van Ad ’s-Gravesande, intendant van de stichting Jheronimus Bosch 500. Naast de 11 awards die door een vakjury zijn toegekend, ging ook de Youniversal publieksprijs naar de Bosch-tentoonstelling in respectievelijk Het Noordbrabants Museum en het Museo Nacional del Prado.

Charles de Mooij: “Wij zijn uitermate trots op deze buitengewoon prestigieuze erkenning en feliciteren graag onze collega’s van het Museo Nacional del Prado, met wie wij nauw hebben samengewerkt bij de totstandkoming van deze veelbesproken tentoonstelling. Ik kan ook niet genoeg herhalen dat het succes van de tentoonstelling een gezamenlijke inspanning is geweest van tal van partners: uiteraard de manifestatie Jheronimus Bosch 500, maar ook onze sponsoren en de honderden medewerkers en vrijwilligers die bij de tentoonstelling en de manifestatie betrokken waren.”

Ad ’s-Gravesande: “De afgelopen tijd hebben zowel de manifestatie als de tentoonstelling diverse (inter)nationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder beste publieksevenement van het jaar en de Apollo Award voor Tentoonstelling van het Jaar. Deze Global Fine Art Award is de kers op de taart: het is een soort Oscaruitreiking in de kunstwereld. Met de prijs laat de Bosch-tentoonstelling grote museale spelers wereldwijd achter zich. Heel bijzonder en genoeg redenen dus om trots te zijn.”

Global Fine Art Awards (GFAA)
GFAA is het eerste jaarlijkse programma dat de best samengestelde kunst- en designtentoonstellingen en installaties wereldwijd identificeert. Meer dan 200 musea en 2.000 tentoonstellingen worden tijdens het proces door een vakjury, bestaande uit vooraanstaande kunstprofessionals, tegen het licht gehouden. Op 6 oktober 2016 maakte de organisatie de 78 genomineerden bekend, waaronder exposities van vele vooraanstaande musea over de hele wereld: Whitney Museum of American Art, Solomon R. Guggenheim Museum, The Jewish Museum en het Metropolitan Museum of Art in New York; LACMA, het J. Paul Getty Museum en The Broad Museum in Los Angeles; het British Museum, de National Gallery, Victoria and Albert Museum, Tate Britain en Tate Modern in Londen; het Grand Palais en het Château de Versailles in Frankrijk; het Palazzo Strozzi in Florence; het Rijksmuseum in Amsterdam; het Museo Nacional del Prado en Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid; National Museum of Modern and Contemporary Art in Korea; het Yuz Museum in China; het State Hermitage en de Moscow Kremlin Museums in Rusland. Op 25 oktober werd bekend dat Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie de finale had bereikt (33 finalisten, 3 per categorie).

Een gedachte over “Het Noordbrabants Museum wint Global Fine Art Award 2016

Geef een reactie