MuziektheaterPodiumZhighlightZSlider

Herman van Veen vanaf 26 oktober terug in Koninklijk Theater Carré

Van 26 oktober t/m 10 december keert Herman van Veen met zijn actuele programma terug naar zijn oude liefde, Koninklijk Theater Carré. Het programma is als een dagboek. Iedere voorstelling is anders, omdat hij er het grote en kleine nieuws en persoonlijke ervaringen in meeneemt.

In Carré werd ik betoverd door Labyrint van Peter Schat.
Strooiden wij vanaf het toneel zoveel doperwtjes de zaal in
dat onder het gebouw nu albino plantjes woekeren.
Bewonderde ik oneindig Ellen Edinoff
staarde ik naar Einstein op het strand.
Zong mijn dochter eens voor mij Lodeizens ‘Weet je nog’.
Knuffelde ik Bette Midler.
Gaf ik Máxima een hand.
Speelden Erik van der Wurff en ik wel vijfhonderd en zoveel avonden.
Kreeg ik van Madeleine de sleutel van de voordeur van dat machtige gebouw.

Van Veen (14 maart 1945) is een veelzijdige kunstenaar. Geen Nederlandse artiest wordt zo gevierd in de internationale theaters als deze Utrechtse duivelskunstenaar. L’Olympia, Friedrichstadtpalast, Carnegie Hall, Carré; schijnbaar moeiteloos zingt hij zijn repertoire in vijf talen. In 1965 beklom Van Veen voor het eerst het podium en sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Hij speelt viool, zingt, schrijft, componeert, regisseert, acteert, schildert en is de geestelijke vader van de wereldberoemde wees-eend Alfred Jodocus Kwak.

Al meer dan vijftig jaar zet Van Veen zich actief in voor de rechten van het kind. Hij is goodwill-ambassadeur voor Unicef en mag zich – naast de vele internationale onderscheidingen die hem ten deel vielen – Professor Honoris Causa van de Martin Buber University Brussel/Kerkrade noemen. Vanwege zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord kreeg hij een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds november 2012 bestaat het Herman van Veen Arts Center in een natuurgebied in Soestduinen, een centrum dat vooral jonge kunstenaars een plek biedt om hun talenten te ontwikkelen en tonen.

Foto (c) Jesse Willems

Geef een reactie