BoekenZhighlightZSlider

Jan-Hubert van Rensen komt met debuut-thriller: De Biomens

Afgelopen week is de debuut-thriller De Biomens verschenen. Auteur Jan-Hubert van Rensen: “Het boek De Biomens beschrijft een absurde wereld. Het speelt zich af in Duitse Alpen. Aan het begin van de 21e eeuw zijn hier grote fabrieken gebouwd waar de Biomensen worden gekweekt. Gekloonde mensen zonder bewustzijn. De ideale robots om goedkoop werk te verrichten voor de mensheid. Maar wat gebeurt er als een van de Biomensen in de kweekfaciliteiten wel degelijk bewustzijn blijkt te hebben? Wil de oprichter het verdoezelen? Zijn er anderen die ervan weten? Wat beleeft de Biomens, die toch onbedoeld bewustzijn heeft?”

Tijdens de boekpresentatie nam Jan-Hubert het publiek mee naar zijn schooljeugd: “Als middelbare scholier zette ik me af tegen wat ik de ‘literatuur-maffia’ noemde. We moesten literair verantwoorde boeken lezen. We moesten ze analyseren en een verslag maken van wat bijvoorbeeld het wereldbeeld was van de schrijver. Dat je boeken gewoon wilde lezen omdat het een goed verhaal was mocht niet. Om te bewijzen dat de docenten Nederlands ongelijk hadden wilde ik zelf een boek schrijven. Een verhaal met spanning en avontuur. Gewoon een boek dat met plezier gelezen wordt, zonder literair gedoe. Na het eerste hoofdstuk afgerond te hebben zou het nog 35 jaar duren voordat het boek af was.”

Klonen is iets wat al in heel veel landen de gewoonste zaak van de wereld is, behalve in Europa. Hier is het verboden nadat in 1996 het gekloonde schaap Dolly geboren werd. In Argentinië worden polowedstrijden gespeeld op gekloonde paarden. In Zuid-Korea kan je je oude of zieke huisdieren klonen. En met de nieuwste technologie kan DNA aangepast worden om bijvoorbeeld erfelijke ziektes uit te bannen.

De thriller De Biomens is een spannend boek. Als je eraan begint wil je weten hoe het eindigt en blijf je doorlezen. Het zet je ook aan het denken. Hoever willen we gaan met klonen?

Uitgeverij: Paris Books
ISBN: 978-94-92883-02-5
Koop online