BoekenZhighlightZSlider

Literaire ster van Harlem Renaissance voor het eerst vertaald in het Nederlands

Nella Larsen was een literaire ster van de Harlem Renaissance. Bijna honderd jaar na dato zijn haar boeken nog even actueel. Op weergaloze wijze behandelt ze in haar novellen grote thema’s als racisme, segregatie, gender en identiteit. Met de vertaling van Drijfzand en Schutkleur verschijnt haar werk voor het eerst in het Nederlands. Meer dan ooit verdient haar werk het om gelezen te worden.

Drijfzand is het tragische, deels autobiografische verhaal van een rusteloze Deens-Afro-Amerikaanse onderwijzeres die in het gesegregeerde Amerika van de jaren ’20 op zoek is naar haar plaats in de wereld. Schutkleur gaat over twee vriendinnen van gemengd bloed die ieder op hun eigen wijze gebruikmaken van het feit dat ze voor blank kunnen doorgaan. Hoofdpersoon Irene Redfield gebruikt dit om, heel onschuldig, thee te drinken in deftige hotels waar ze als ’negro’ niet gewenst zou zijn. Haar jeugdvriendin Clare Kendry speelt een gevaarlijker spel: zij trouwt met een blanke racist. Clares grote geheim en Irenes dubbele moraal zijn de ingrediënten van een psychologische novelle die van begin tot eind zindert van spanning en onheil.

Nella Larsens Afro-Amerikaanse vader overleed in 1893 toen ze twee jaar oud was. Haar Deense moeder hertrouwde met Peter Larsen, wiens naam Nella aannam. Voor haar blanke familie was Nella een smet op het blazoen, maar ze mocht desondanks gaan studeren. Ze werd de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een Guggenheim Fellowship for creative writing kreeg toegekend. Ze overleed in 1964 in Brooklyn, New York.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046822968
Koop online