PodiumToneelZhighlightZSlider

Joy Wielkens en Dennis Rudge stralen in The Mountaintop

Enkele jaren was het theaterstuk The Mountaintop, geschreven door Katori Hall, het onderwerp van een workshop, waar o.m. regisseur Teunkie van der Sluijs en de acteurs Joy Wielkens en Dennis Rudge aan meewerkten. Het stuk had toen al successen gevierd in Londen, met van der Sluijs als regieassistent, en in New York, waarin Samuel L. Jackson en Angela Bassett de hoofdrollen speelden. Hall heeft met The Mountaintop de prestigieuze Olivier Award gewonnen. Na de workshop heeft het enkele jaren geduurd tot het een en ander rond was gemaakt en met De Meervaart als productiemaatschappij trekt het gezelschap nu door het land. Het is dit jaar precies vijftig geleden dat Martin Luther King werd vermoord en ook omdat hetgeen waar hij voor streed nog steeds actueel is, komt het goed uit om hem hier mede mee te herdenken.

The Mountaintop is een fantasievertelling over de laatste avond van het leven van Martin Luther King. De locatie is de wat onfrisse motelkamer, waar hij deze avond doorbrengt. Hij heeft net de speech van zijn leven gegeven (“I’ve been to the mountaintop”) en is bezig met het schrijven van een nieuwe speech, die nog beter moet zijn. Het kamermeisje Camae komt binnen en dan ontwikkelt zich een dialoog tussen beiden, waarin langzamerhand duidelijk wordt dat Camae niet zomaar een kamermeisje is, maar een engel die King op diens naderende dood moet voorbereiden. Tijdens het stuk blijkt King niet de ‘heilige’ te zijn, die wij denken. Maar hij is een man van vlees en bloed. Hij valt voor de charmes van Camae en staat niet onwillig tegenover haar avances. Ook is hij een man die vol twijfels zit. Heeft hij alles goed gedaan? Ja natuurlijk, hij heeft miljoenen mensen geïnspireerd, maar zijn eigen gezin heeft hij verwaarloosd. Hoeveel verjaardagen van zijn kinderen heeft hij niet gemist?

In tegenstelling tot wat je, gezien het onderwerp, zou denken is The Mountaintop geen zwaar stuk. Er zitten humoristische momenten in, maar ook delen die tot nadenken stemmen en waar het publiek even stil van wordt. De set ziet er sober uit, maar alles klopt. Het is immers een wat morsige motelkamer. Op de achtergrond regent en dondert het en dat is mooi in het decor verwerkt. En verder gaat het om het verhaal. Dennis Rudge is zeer overtuigend als Martin Luther King. Hij heeft het charisma van de man, zoals het publiek hem kent. En hij weet hem tevens neer te zetten als iemand die vol zit met twijfel en ook niet ongenegen is in te gaan op de charmes en verleidingen van het kamermeisje.

Joy Wielkens zorgt met zowel humor, vrouwelijke charmes en boosheid dat zowel King als het publiek wordt voorbereid op diens aanstaande dood. Haar woedende uitbarstingen doen het publiek af en toe slikken. Even gemakkelijk barst men daarna in lachen uit door haar opmerkingen of komen de tranen omhoog. Een glansrol van haar.

The Mountaintop speelt nog tot en met 14 december door het land.

Foto’s (c) Rein Kooyman