KunstZhighlight

Veel solo presentaties op vierde editie Amsterdam Drawing 2015

Pius Fox, Lichtfaltung, 2015
Pius Fox, Lichtfaltung, 2015

Van 17 tot en met 20 september a.s. opent Amsterdam Drawing, dé beurs voor originele hedendaagse kunstwerken op papier, haar deuren. Bijzonder aan deze vierde editie zijn de vele solo presentaties. Zo presenteert Galerie Nouvelles Images een solo van Hamid el Kanbouhi (Marokko), de eerste stadstekenaar van Amsterdam en toont Livingstone Gallery een solo van Raquel Maulwurf (Spanje). Ook zullen twee deelnemers aan de Biënnale van Venetië vertegenwoordigd zijn: Art Affairs (Amsterdam) zal werk van herman de vries laten zien en Diehl (Berlijn) werk van de spraakmakende Russische kunstenaar Olga Chernysheva. Speciaal voor de beurs stelt Arno Kramer, verbonden aan het Drawing Centre Diepenheim, een tentoonstelling samen met werken uit het aanbod van de galeries op de beurs. Amsterdam Drawing vindt plaats in een tijdelijk paviljoen op de NDSM-werf in Amsterdam Noord.

De deelnemende galeries zijn uitgenodigd op basis van de kwaliteit van hun programma. Organisator Hans Gieles: “We vinden het belangrijk dat we gevestigde galeries van over de hele wereld een plek kunnen bieden waar werk op papier centraal staat, maar ook dat beginnende galeries de gelegenheid krijgen om zich te presenteren. Dit geldt ook voor de kunstenaars van wie werk getoond zal worden. Zo zal Dűrst Britt & Mayhew werk van de veelbelovende jonge kunstenaar Sybren Renema laten zien, toont Borzo Modern & Contemporary Art onder andere werk van Jan Schoonhoven en is bij Galerie Jean Brolly (Parijs) het werk van de belangrijke Franse Zero-kunstenaar Bernard Aubertin te zien.Daarnaast komt Cityscapes niet alleen met werk van beeldend kunstenaars, maar ook met dat van architecten en zal Gabriel Rolt onder andere werken van de spraakmakende kunstenaars Jake & Dinos Chapman tonen.”

Masahiko Kuwahari, Noon, 1997
Masahiko Kuwahari, Noon, 1997

Solopresentaties
Galerie Nouvelles Images toont een solo met nieuw werk van Hamid el Kanbouhi. Dieuwke Spaans zal solo exposeren bij tegenboschvanvreden. Haar werk is afgelopen jaar o.a. te zien geweest op de tentoonstelling Realms of Memory in Museum Arnhem. Livingstone Gallery geeft het podium geheel aan Raquel Maulwurf. Deze kunstenares heeft recentelijk deelgenomen aan tentoonstellingen bij Museum de Fundatie en Rijksmuseum Twente. Paul van Esch & Partners toont een solo van William Copley, wiens werk zich bevindt in de collectie van het MoMA, het Whitney Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Galerie Frank Taal toont de imaginaire stadslandschappen van Georg Bohle en Philip Akkerman zal bij Torch Gallery 150 zelfportretten laten zien.

Beurs voor liefhebbers en beginnende verzamelaars
Vanaf de eerste editie is Amsterdam Drawing een groot succes; de beurs wordt geroemd om de hoge kwaliteit van de werken en om de intieme sfeer. Een belangrijk kunstkenner omschreef het karakter van de beurs als een concert voor “kamermuziek”. Ook het specifieke karakter van de beurs, alleen originele kunstwerken op papier, wordt door het publiek bijzonder gewaardeerd. De beurs is aantrekkelijk voor zowel de doorgewinterde kunstverzamelaar als de beginnende kunstkoper. Het gegeven dat werk op papier over het algemeen lager geprijsd is dan, bijvoorbeeld, schilderijen of fotografie, stimuleert ook mensen die een kleiner budget ter beschikking hebben.

Nederlandse deelnemers
Slewe Gallery, Galerie Ramakers, Marian Cramer Projects, Dűrst Britt & Mayhew, Borzo Modern & Contemporary Art, Dapiran Art Project Space, Canvas Contemporary, C&H Art Space, Galerie Nouvelles Images, Torch Gallery, Galerie Gabriel Rolt, Willem Baars Projects, Gerhard Hofland, R&R Reuten Galerie, Ron Lang Art, Galerie Rianne Groen, Cokkie Snoei, Livingstone Gallery, Art Affairs, Galerie Maurits van de Laar, Phoebus, Galerie van den Berge, Witteveen Visual Art Centre, Cityscapes Gallery, Rob de Vries Gallery & Projects, Hein Elferink Contemporary Art, tegenboschvanvreden, Rento Brattinga Galerie, Mini Galerie, Galerie Frank Taal.

Buitenlandse deelnemers
Gallery Side 2 (Tokio), Dam Gallery (Berlijn), Tomio Koyama Gallery (Tokio), LMAKProjects (New York), Galerie Bernard Jordan (Parijs, Zürich, Berlijn), Galerie Réjane Louin (Locquirec), Galleri Tom Christoffersen (Kopenhagen), Galerie Martin Kudlek (Keulen), Patrick Heide Contemporary Art (Londen), Diehl (Berlijn). Petra Rinck Galerie (Düsseldorf), Kristof de Clercq Gallery (Gent), Galerie Martin Mertens (Berlijn), Rupert Pfab (Düsseldorf), Galerie Jean Brolly (Paris), Bernhard Knaus (Frankfurt).

Geef een reactie