PodiumZSlider

Eric Clapton: Slowhand At 70 – Live At The Royal Albert Hall

In maart 2015 werd hij 70 jaar: Eric Clapton. Dit vierde hij in mei met de concertreeks ‘Slowhand At 70’ in de Royal Albert Hall in London, waarvan tijdens de concerten van 20 en 21 mei video opnamen zijn gemaakt. Vanaf 14 september wordt deze concertregistratie eenmalig over de wereld in een aantal bioscopen vertoond.

In het Amsterdamse Pathé City theater stroomt zaal 6 even na negen uur ‘s avonds langzaam vol. Hier en daar geroezemoes, maar wat opvalt… stilte. Tot de verhalen op gang komen. Een dame verteld dat zij Clapton samen met John Mayall en Van Morrison voor het eerst in 1966 live heeft zien spelen. Een man reageert dat hij toen nog niet geboren was, maar de opnamen uit die tijd zeer goed kent en die als de besten beschouwt. Zelf zag de man Eric Clapton voor het eerst optreden toen hij jaren later op de universiteit zat.

De zaal wordt donker en na de gebruikelijke reclames verschijnt Paul Gambaccini, de commentator, in beeld. Vooraf aan het concert worden enkele hoogtepunten van Clapton’s carrière aangestipt en worden zijn bandleden aan het woord gelaten. Tijdens zijn ruim 50 jarige carrière trad Eric Clapton al ruim 200 keer op in deze prestigieuze Londense zaal. Vandaar dat het voor hem voelt als spelen voor vrienden, en ook de commentator benadrukt dat we hier ‘onder vrienden’ zijn en dus heerlijk kunnen genieten.

De bijna 2 uur durende show gaat van muzikaal hoogstandje naar muzikaal hoogstandje. Grote hits zoals ‘Layla’ en ‘Tears In Heaven’ worden in een reggae jasje gegoten, ‘Wonderful Tonight’ wordt klein gehouden en krijgt de zaal stil. Daarnaast speelt hij ook pure blues covers zoals ‘Hoochie Coochie Man’ en ‘Nobody Knows You When You’re Down And Out’. Toetsenist/organist Paul Carrack vertolkt het prachtige ‘you Are So Beautiful’ en Clapton stapt opzij voor bassist Nathan East die ‘Can’t Find My Way Home’ covered. De finale wordt ingeleid met de bewerking van Robert Johnson’s blues klassieker ‘Crossroads’ waarna Clapton via ‘Little Queen Of Spades’ belandt bij de grande finale, Cocaine.

Voor zowel de Clapton kenner als degene die minder bekend is met zijn werk is dit een concert die je niet mag missen. De virtuositeit van Slowhand zelf en het plezier van de bandleden spatten van het scherm af. De zelfbenoemde ‘old sock’ mag de pensioenleeftijd dan al lang en breed overschreden hebben, van stoppen lijkt nog lang geen sprake.

Op 13 november zullen de DVD, Blu-Ray, de CD en LP in de winkels verschijnen.

Geef een reactie