MusicalPodiumZhighlightZSlider

Pinokkio in première in het Efteling Theater

Op zondag 20 september 2015 beleefde de sprookjesmusical Pinokkio haar première in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. De musical vertelt het verhaal van het gelijknamige sprookje over de bijzondere houten pop genaamd Pinokkio. De houten pop die ontzettend graag een echt mens zou willen zijn. Op deze weg naar het ‘echte’ mensenleven maakt Pinokkio het zichzelf alleen niet altijd even makkelijk…

Castfoto Indv3Bij aanvang van de musical maken we kennis met Fay de fee (Alexandra Alphenaar), ook wel aan te spreken als Fayfee, feeFay of gewoon fee of Fay. De keuze is reuze als het om de Fay de fee gaat. Iets minder reusachtig is de ervaring die de net afgestudeerde fee heeft opgedaan in het toveren. Op pijnlijke wijze maakt het publiek kennis met haar ‘kwaliteiten’ waardoor Fay meteen besluit het publiek maar te betrekken in haar toverkunsten. Samen staan we immers sterker dan alleen! We mogen de fee uiteindelijk dan ook helpen met haar eerste feeën-opdracht. Als we uiteindelijk de opdracht tevoorschijn hebben getoverd, struikelt Fay waardoor haar toverstaf breekt. Gelukkig ligt het advies op een steenworp afstand, waarop we kennismaken met timmerman Gepetto (Simon Zwiers), die de toverstaf in no-time heeft gefikst. Met haar gerepareerde toverstaf gaat Fee Fay aan de slag met haar eerste opdracht als fee. De opdracht luidt simpel: “Tover de houten pop Pinokkio om tot een brave jongen van vlees en bloed”. Een pittige klus voor Fay, vooral omdat hout nou niet echt haar expertise blijkt te zijn. Daarom besluit ze Pinokkio eerst tot leven te wekken waarop zij hem belooft bij goed gedrag uiteindelijk om te toveren tot een mensenkind. Pinokkio begint bereidwillig aan zijn eerste meters als levend wezen op weg naar zijn einddoel: Het worden van een echt mens.

Castfoto indv5Timmerman en inmiddels vader Gepetto besluit dat Pinokkio net als alle andere kinderen beter naar school kan gaan. Pinokkio stemt hier mee in en haast zich naar school. Op zijn weg naar school ontmoet hij Bert en Bart (Barry Beijer). De kwaadaardige vos en kat verkopen Pinokkio uiteindelijk aan het marionettencircus waar Pinokkio in handen valt van Gustanzo (Ara Halici). Terwijl Gepetto beseft dat Pinokkio is verdwenen en inmiddels in paniek op zoek gaat naar zijn zoon, weet Pinokkio zichzelf van de ene in de andere nare situatie te helpen.

Efteling Theaterproducties presenteert met de sprookjesmusical Pinokkio haar dertiende theaterproductie. Net zoals bij de voorgaande musicals is ook Pinokkio een echte familiemusical. Een goed voorbeeld hiervan is de grote interactie met het publiek, waardoor de musical ook prima te behappen is voor jonge bezoekers. Ook de rode draad door de musical heen is erg laagdrempelig, waardoor bezoekers van alle leeftijden de musical kunnen volgen zonder dat daarbij veel concentratie nodig is. Net als in het verleden zijn de decors in de musical erg kleurrijk en redelijk simpel gehouden waardoor de kids in de zaal geprikkeld blijven. Er gebeurt niet te veel tegelijk op het toneel en ook de vocale partijen zijn prima te volgen. Waar voorgaande jaren de producties vocaal soms erg zwak waren, wist de musical Pinokkio dit keer positief te verrassen.

Alle Pinokkio's

Naast dat de musical vocaal meters heeft gemaakt zien we ook grote verschillen in totaliteit. De musical Pinokkio is in zijn geheel een nette en kwalitatief hoge productie waarmee Efteling Theaterproducties hopelijk een nieuwe weg heeft ingeslagen. Met de musical laat het impresariaat van het pretpark zien dat zij veel meer te bieden hebben dan een waardige afsluiting van een dagje pretpark. De cast met een dagelijks wisselende kindercast, het kleurrijke decor en de leuke en frisse liedjes zorgen dat het verhaal van Pinokkio wordt omgevormd tot een waardige musical die het ritje naar Kaatsheuvel ook waard is zonder een dagje pretpark.

Geef een reactie