BoekenZhighlightZSlider

Jaap Robben wint ANV Debutantenprijs 2015 met Birk

De ANV Debutantenprijs 2015, voorheen de Academica Debuutprijs, is gewonnen door Jaap Robben voor zijn roman Birk. ‘Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere, lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt’, aldus de jury.

In het bijzijn van de twee andere genomineerden – Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Niña Weijers (De consequenties) – kreeg Jaap Robben de prijs op 20 september in Dordrecht uitgereikt. Aan de prijs is voor de winnaar een geldbedrag verbonden van € 7.500,- en € 750,- voor ieder van de andere twee genomineerden.

Derde publieksprijs op rij
Voor Birk is het de derde publieksprijs op rij. Eerder ontving Robben de in 2015 ingestelde Nederlandse Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs.

Dat de roman zowel door lezers als door recensenten omarmd wordt, mag blijken uit de verkoopcijfers (22.500 verkochte exemplaren) en de enthousiaste besprekingen in de literaire pers. Ook de filmrechten zijn ondertussen verkocht en Birk verschijnt in het Duits, Engels en Turks.

Over het boek
Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

Over de auteur
Jaap Robben (1984) rondde eerst een studie Milieu-maatschappijwetenschappen af en meldde zich vervolgens bij de Koningstheateracademie in Den Bosch. Van september 2008 tot
oktober 2010 was hij de Stadsdichter van Nijmegen.

Samen met illustrator Benjamin Leroy maakte hij de jeugdboeken De Zuurtjes, Zullen we een bos beginnen? (shortlist Gouden Uil) en Als iemand ooit mijn botjes vindt. Robben debuteerde in april 2014 als romanschrijver met Birk. Robbens werk is vertaald in het Duits, Zuid-Afrikaans, Chinees en Koreaans.

Geef een reactie