BoekenZhighlightZSlider

Aletta Jacobsprijs 2016 voor Petra Stienen

Petra Stienen ontvangt in 2016 de Aletta Jacobsprijs. Ze krijgt de prijs vanwege haar vermogen de stem van vrouwen, binnen en buiten Nederland, via haar werk door te geven en te versterken. De prijs wordt op 7 maart 2016 in Groningen uitgereikt.

Volgens de jury laat Petra Stienen in Terug naar de Donderberg een ander geluid horen van vrouwen en mannen in Nederland en de Arabische wereld. ‘Stienens persoonlijke reis van de Donderberg in Roermond via de Arabische wereld richting literatuur en politiek is heel inspirerend voor velen.’

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobsprijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Eerder werd de prijs onder anderen uitgereikt aan Els Borst, Neelie Kroes, Lilian Gonçalves-Ho Kang Yu en Hedy d’Ancona.

Petra Stienen is geboren in een arbeidersgezin in de Roermondse wijk de Donderberg. Ze studeerde Arabisch in Leiden en was als mensenrechtendiplomaat werkzaam op de Nederlandse ambassade in Egypte en Syrië. Stienen werkt als strategisch adviseur en treedt op als spreker. Ze schrijft voor verschillende media en is Eerste Kamerlid voor D66.

Geef een reactie