Podium

Freek de Jonge en Lunatree bijten spits af in nieuwe reeks Scherpdenkers

Cabaretier Freek de Jonge en ensemble Lunatree bijten op 7 en 8 oktober het spits af in een nieuwe reeks Scherpdenkers. In deze serie van Muziekgebouw Eindhoven en Het Koninklijk Concertgebouw bieden vakmensen uit de kunst en wetenschap hun visie op de wereld.

Freek de Jonge, kersverse erelector aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt in de Kleine Zaal over De Kunst van het Maken. Hoe werkt de schepping van kunstuitingen? En kun je dat eigenlijk wel benoemen? ‘Het uitleggen van je werk is immers een leugen’, aldus De Jonge.

In Scherpdenkers wordt de gastheer muzikaal bijgestaan door ensemble Lunatree, dat laat horen hoe componisten de afgelopen veertig jaar met dat scheppen zijn omgegaan: muziek gemaakt met behulp van computers, robots en de vele andere (technische) mogelijkheden die zich in die periode aandienden. Baanbrekend werk is te horen van legendarische namen als Brian Eno en Kraftwerk, bekend van hun elektronische avantgarde-pop. Maar ook recenter werk van jonge componisten als Brechtje van Dijk en Kieran Klaassen. Freek de Jonge zelf brengt twee liedjes van zijn meest recente cd Zonde.

Scherpdenkers wordt georganiseerd door Muziekgebouw Eindhoven en Het Concertgebouw. Volgende afleveringen staan gepland met Arie Boomsma (november 2015), Erik Scherder (januari 2016), Peter Sellars (maart 2016) en Hadewych Minis (mei 2016).

Foto (c) Govert Driessen

Geef een reactie