KunstMusea

Street art Banksy in Doe Museum Zuidlaren

Het Doe Museum Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren toont op groot formaat 125 prints van muurschilderingen, schilderijbewerkingen, films en remakes van objecten gemaakt door Banksy. De unieke tentoonstelling vindt plaats van zaterdag 3 oktober 2015 tot en met 28 februari 2016.

Banksy houdt zijn identiteit zorgvuldig geheim, maar dat verhindert het succes van deze street-art kunstenaar niet, integendeel. Zijn recente expositie Dismaland trok 9000 bezoekers per dag. Banksy’s werk is ironisch en maatschappijkritisch dat zeker, los daarvan heeft het grote artistieke kwaliteit en is perfectionistisch. Alom wordt het werk geprezen, zijn kwaliteit wordt vergeleken met die van Picasso en Andy Warhol.

Banksy (04-05-1974), geboren in het Engelse Bristol, werkt veelal met sjablonen als hij zijn illegale muurschilderingen maakt. De kunstenaar koos voor deze techniek toen hij van Bristol naar Londen verhuisde. Met sjablonen kun je snel werken, zo snel dat je niet wordt betrapt. Ofschoon tegenwoordig steden blij zijn als er een echte Banksy op een muur verschijnt, aanvankelijk was dat niet het geval. Toen Banksy begon in de jaren negentig werd hij net zo behandeld als andere graffiti kunstenaars. Graffiti is illegaal en het moet worden bestreden. Het meeste werk van Banksy is te zien in Bristol, New York en London, maar hij werkte ook in de Gazastrook.

Stunts
Zijn nieuwste troef een pop up tentoonstelling in het oude mega zwembad Tropicana bij het Engelse Bristol trekt duizenden bezoekers per dag. Dat deze manifestatie Dismaland het licht zou zien was bij niemand bekend en ook niet bij het Doe Museum. Er kon in het diepste geheim worden gewerkt aan Dismaland omdat aan de omgeving werd verteld dat het zwembad gebruikt werd voor filmopnames. Het Doe Museum reisde naar Dismaland en nam objecten en foto’s mee om in Zuidlaren te tonen.

Verzamel hit
Kunstverzamelaars waaronder Angelina Jolie en Christina Aguilera kopen werk van Banksy dat door hem is gesigneerd. Volgens de artnet database zijn er 1.165 werken van Banksy wereldwijd geveild. ‘Keep it spotless’ is door Sotheby’s New York verkocht voor 1,9 miljoen dollar tijdens een gala om geld op te halen voor de aidsbestrijding.

Nieuwe graffitikunst in het museum
In het kader van Banksy tentoonstelling biedt het museum drie graffiti kunstenaars de kans een werk in het museum te maken waarbij zij zich laten inspireren door Banksy. De kunstenaars zijn: Arnold Roggema, Denise Segveld en Caspar van Adrichem. In het openingsweekend van de tentoonstelling op 3 en 4 oktober 2015 zijn de kunstenaars aan het werk te zien.

Het Doe Museum probeert bezoekers te inspireren en direct aan te zetten tot het maken van eigen kunst. Daarom kan er in het museum nu ook gewerkt worden aan graffiti op basis van sjablonen.

Doe Museum
Doe Museum Prins Bernhardhoeve brengt een breed scala aan kunstvorm en. Een constante is de zandsculpturententoonstelling over de geschiedenis van Drenthe gemaakt met 450.000 kilo zand. Daarnaast zijn er acht zandschilderingen te zien van de New Yorker Joe Mangrum, prachtige objecten van LEGO en Bricks maken het expositieaanbod compleet. Voor alle tentoonstellingen en activiteiten geldt dat de bezoeker ook zelf aan de slag kan. Bouwen in zand of met noppenbouwstenen, zelf schilderen of meedoen in het toneelstuk. Daarnaast is er een grote speelhal voor jong en oud, een gezellig terras met kwengel water zandbak voor de kinderen. Het museum is 1,6 hectare groot, het is zeer goed toegankelijk voor rolstoelen en er is een gezellig museumcafé.

Bezoekersinformatie
De openingstijden zijn: Woensdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. In de herfst-, kerst en voorjaarsvakantie is het museum ook open op maandag en dinsdag. De entreeprijs voor bezoekers vanaf 3 jaar tot en met 12 jaar is Euro 4,00 per persoon, vanaf 12 jaar is het tarief Euro 9,00.

Bereikbaarheid
Het Doe Museum bevindt zich in Zuidlaren in de provincie Drenthe. Het terrein beschikt over voldoende (gratis!) parkeergelegenheid. Wie een navigatiesysteem hanteert, voert Hanekamp 3 in Zuidlaren in. Tijdens de Zuidlaardermarkt op de derde dinsdag in oktober is het parkeren bij het museum niet gratis. Er zijn rolstoelen beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Geef een reactie