PodiumZhighlightZSlider

Maalouf overtuigt!

Met het album ‘Kalthoum’ brengt Ibrahim Maalouf een eerbetoon aan de zangeres Umm Kulthum, een grootheid in de Arabische wereld, in het westen nog onbekend. De zangeres die zijn hart als kleine jongen heeft gestolen. Met zijn eigen stukken verwierf de uit Libanon afkomstige Ibrahim Maalouf al wereldfaam, met deze interpretatie van de muziek van Umm Kultum ging een lang gekoesterde wens in vervulling. In een uitverkocht Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven liet Ibrahim Maalouf in een unieke eerbetoon horen waarom.

Ibrahim Maalouf-10

Eerlijk gezegd niet de meest toegankelijk jazz, maar als geen ander weet Ibrahim Maalouf jazz te vermengen met de muziek waar hij groot mee is geworden. Mallouf weet waar zijn roots liggen en blijft daaraan trouw. Het nieuwe album ‘Kalthoum’ wordt in zijn geheel ten gehore gebracht. Een album wat zich sterk kenmerkt door tempo en ritme wisselingen. Geen probleem de band volgt op de voet en brengt met zeer veel respect voor de traditionele invloed een waar meesterwerk ten uitvoer. Maalouf is inspirerend, meesterlijk en weet te boeien.

Ibrahim Maalouf-7

Hoogtepunt in het optreden was wel de trompet solo van Ibrahim Maalouf, waar andere wel eens de slag missen is dit absoluut geen ego-trip, maar een humorvol spectakel stuk van een ware meester. Waar je denkt hier krijgt Maalouf het niet vooral blijkt een seconde later dat hij precies weet hij mee bezig is. In een bijzonder muziekale dialoog maakt hij zijn spel klein om het binnen heel korte tijd weer groot te maken, zonder bombastisch te worden.
Daarnaast alle respect voor drummer Clarence Penn en bassist Scott Colley, geen maat hetzelfde en zij weten precies te kleuren waar kleur nodig is. Subtiel en melodieus worden eigenlijk alle overgangen neerlegd om daarna door tenor-saxofonist Mark Turner en Ibrahim Maalouf gebruikt te worden als klank-tapijt. Wat op een perfecte wijze door pianist Frank Woeste aan elkaar wordt gehouden.

Ibrahim Maalouf-4

Het quintet klinkt als een hamonieus geheel, warm van klank en ligt daardoor aangenaam in het gehoor. Nu werkt een zaal als het muziekcentrum daar ook wel absoluut aan mee, maar toch de heren verstaan hun vak. Het quintet en met name Ibrahim Maalouf weten zonder al te veel moeite te overtuigen en inspireren. Een ware topper !

Ibrahim Maalouf-11

Geef een reactie