PodiumToneelZSlider

Cas Jansen speelt Edward Snowden

Cas Jansen gaat de rol van Edward Snowden in het gelijknamige theaterstuk spelen. Vanaf volgend jaar februari kruipt hij in de huid van de voormalige CIA-medewerker. De acteur vervangt Egbert Jan Weeber, die eerder deze rol zou spelen. Vanwege andere verplichtingen heeft Egbert Jan deze rol terug moeten geven. SNOWDEN is een bloedstollende thriller van Allard Blom over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal.

Myrthe Burger speelt documentairemaakster Laura Poitras en de regie is in handen van Dick van den Heuvel. Deze thriller zonder grenzen van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak gaat op 15 februari 2016 in première in de Leidse Schouwburg. Daarna volgt een landelijke tournee. Cas Jansen verheugt zich op de rol van Snowden. ‘Hij is een mysterieuze man, maar ergens ook een beetje simpel ventje. Die op elke foto dezelfde trui aanheeft. Maar ik vind hem vooral intrigerend. Waarom heeft hij het gedaan? Is hij zo empathisch dat hij de mensheid wil redden? Is hij ijdel en doet hij het vanwege de aandacht? Ziet hij zichzelf als een strijder? Dat maakt hem interessant om te
spelen.’

In de zomer van 2013 leert de wereld Edward Snowden kennen, een voormalig CIA-medewerker die als systeembeheerder bij de Amerikaanse veiligheidsdienst werkt. Hij heeft de wereld laten zien met welke ongrondwettelijke privacy schendingen de NSA bezig is geweest. Die zomer heeft Snowden honderdduizenden geheime documenten over de werkwijze van de NSA naar buiten gelekt. Het bizarre verhaal van deze klokkenluider, zo kreeg hij bijvoorbeeld geen eer voor zijn werk, maar heeft hij zijn land moeten ontvluchten, is bewerkt tot een voorstelling. Een theaterthriller over de missie van Snowden en hoe onze privacy onder druk is komen te staan.

Waarom is een voorstelling over Edward Snowden interessant? Het leven van Snowden laat zich lezen als een thriller. Wachtend in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo vertelt Edward Snowden ons zijn bizarre verhaal. Hij vertelt over zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de regeringen Bush en Obama, zijn ongeloof over de handelingen van de Amerikaanse staat onder het mom van ‘terrorismebestrijding’ en hoe hij in de loop der jaren op zijn plan gekomen is. Snowden neemt ons mee langs de belangrijkste momenten die hij heeft meegemaakt sinds zijn vlucht uit Amerika met in zijn bagage vier laptops waarop veel schadelijke informatie staat. Het is ook diezelfde Snowden die duidelijk maakt waarom zijn handelingen niet zomaar een ver van mijn bed show betreffen, maar juist voor iedereen zeer belangrijk zijn.

Geef een reactie