BoekenZhighlight

Nieuw boek Delphine de Vigan wint de Prix Renaudot

Delphine de Vigan heeft de Prix Renaudot gewonnen voor haar nieuwe boek Naar een waargebeurd verhaal. Eerdere winnaars van deze prestigieuze Franse literatuurprijs zijn onder meer Michel del Castillo, Édouard Glissant, Michel Butor, Jean Cayrol, Louis Aragon, Louis-Ferdinand Céline en Marcel Aymé. Naar een waargebeurd verhaal is autobiografische fictie met thrillerelementen en gaat over een intense vrouwenvriendschap die omslaat in een obsessie. Het boek verschijnt in de zomer van 2016 bij De Geus, in een vertaling van Floor Borsboom en Eef Gratama.

De Prix Renaudot behoort tot een van de vijf grote prijzen in de Franse literatuur. Winnaars van de prijs worden jaarlijks in november bekendgemaakt. De Prix Renaudot werd in 1926 ingesteld door tien journalisten als alternatief voor de de Prix Goncourt, en werd genoemd naar Théophraste Renaudot. Hij speelde een belangrijke rol in de bevordering van de vrije pers en is tevens ook de oprichter van de eerste Franse krant in 1631. Er is geen prijzengeld verbonden aan deze prijs.

‘Dit boek is het verhaal van mijn ontmoeting met L.L.: zij is de nachtmerrie van iedere schrijver. Het soort personage dat geen enkele auteur ooit zou moeten ontmoeten.’ In Naar een waargebeurd verhaal vertelt Delphine De Vigan over haar vriendschap met de mysterieuze L.L. (Elle). Verleiding, depressie en verraad zijn de drie fasen in deze destructieve vriendschap. Gaandeweg rijst bij de lezer de vraag: Wie is deze L.L. eigenlijk?

Geef een reactie