BoekenZSlider

Frank Schaake – Ida Sipora

Ida Sipora is een jonge onafhankelijke vrouw die als fotografe en dichteres woont en werkt in het Parijs en Amsterdam van de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Zij raakt in 1960 bevriend met Jan Wolkers en werd de vrouw die Wolkers inspireerde tot het levenseinde van Olga in Turks Fruit. Ida’s plotselinge levenseinde is voor hem de directe inspiratiebron om hoofdpersoon Olga in Turks Fruit ziek te laten worden en dood te laten gaan zoals dat in het bekende boek gebeurt.

Frank Schaake weet in zijn biografie ‘Ida Sipora’ echt te raken met zijn manier van schrijven, zo zelfs dat je in je lunchpauze even snel een paar bladzijden wil verder lezen. De overgangen van periodes verlopen soepel, dus in het geheel geen storende factor. Ondanks dat het om een biografie gaat, leest het verhaal heel makkelijk.

Wat dieper uitgelicht had kunnen worden hoe de situatie vanuit het oogpunt van de ouders gezien werd; Wat bracht ze zover om op deze manier met hun kinderen en elkaar om te gaan? Ongetwijfeld zit daar ook vanuit hun jeugd en opvoeding het nodige leed. Het is zeker jammer dat twee zulke creatieve zakelijke mensen (de ouders van Ida, red.) niet de rust konden vinden bij elkaar…..want wat hebben deze mensen een ondernemersmentaliteit…na elke tegenslag gewoon weer een nieuwe succesvolle onderneming opzetten.

Wat gaat er wel niet door je heen als je als vijftien-jarige te horen krijgt dat je vanaf je zestiende maar voor jezelf moet gaan zorgen, zowel mentaal als financieel. Hoe sterk moet Ida zijn geweest…. is dit gegroeid in de loop van haar heel jonge leeftijd en de omstandigheden waarin zij zich heeft bevonden of is Ida één van de mensen die met een oude ziel zijn geboren? Hoe verstandig en wijs kan iemand zijn? Elke keer moest ik weer denken aan haar leeftijd, hoe kom je aan zo’n positieve instelling en waar haal je zoveel lef vandaan? Ida moet een heel bijzonder mooi mens geweest zijn, zoveel vriendschappen, je zou er bijna jaloers van worden…. of is het de tijdgeest geweest?

‘Ida Sipora’ is een sterke biografie. Toch een klein puntje van kritiek: in de periode dat Ida in Parijs verblijft (1958/1959) worden in het boek deze data wel erg vaak herhaald in de trend van: “deze periode duurde van….tot….”. Dat had wat minder gemogen.

‘Ida Sipira’ is zeker wel een aanrader met de donkere avonden in aantocht. Met de regendruppels op het raam en de vallende bladeren is het een perfecte periode om een (paar) avondje(s) lekker genesteld op de bank met een dekentje en een grote mok dampende thee de biografie van Ida Sipora te lezen. Het is Schaake gelukt de lezer een inzicht te geven in hoe een onbekend leven leidde tot een beroemde dood…

Uitgeverij Ida Sipora Publishing, ISBN 9789082430301

3 out of 5 stars (3 / 5)

Koop online

Geef een reactie