DansPodiumZSlider

Duitse Theaterprijs voor Nederlandse choreografie

Dansvoorstelling ROSES van Nederlandse choreografe Wies Merkx heeft op het Lichtblicke Festival in Nürnberg de prijs voor beste voorstelling in de wacht gesleept. Een publieksjury oordeelde over de voorstellingen die speelden op dit internationale festival voor jongerentheater. ROSES is een internationale coproductie tussen De Dansers (Utrecht/NL), Theater Strahl (Berlijn/DE) en Szene Bunte Wähne (Horn/AT).

In 2013 werd ROSES al bekroond met de Berlijnse IKARUS Award als meest indrukwekkende jeugdtheatervoorstelling. Sindsdien speelde de internationale coproductie ruim 60 keer buiten Nederland. De Nederlandse tournee van de voorstelling, die o.a. langs SPRING, Lowlands, De Nederlandse Dansdagen en De Parade heeft geleid, eindigt op 24 februari in de Toneelschuur Haarlem.

Momenteel werken Wies Merkx, De Dansers en Theater Strahl aan een volgende internationale coproductie, ‘The Basement’. Deze voorstelling speelt in april in Nederland op het Tweetakt Festival (Utrecht), Motel Mozaique (Rotterdam) en IETM in De Krakeling (Amsterdam).

Uit het juryrapport: “Door de voortdurende afwisseling van zeer snelle en vrij langzame choreografiën, over het volledige toneel, kon je al toeschouwer niet voorzien wat er nu weer ging gebeuren en werd je zo steeds weer positief verrast. Of de gehele groep zich nou acrobatisch met elkaar en door elkaar had geknoopt om de sterke gezamelijkheid uit te drukken, of een eenling dansend zijn gevoel tot uitdrukking bracht: iedereen in de zaal kon zich op eigen manier inleven in de gebeurtenissen.” 

“Veel lof aan alle spelers, die, ondanks dat het onwaarschijnlijk vermoeiend moet zijn 70 minuten lang zulke lichamelijke arbeid te verrichten en zich daarbij zo onder controle te houden, het tot en met het eind erin geslaagd zijn het publiek volledig te overweldigen.”

Geef een reactie