MuziektheaterPodiumZhighlightZSlider

Elly en Rikkert – In Het Voorbijgaan

Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld hoef ik aan niemand meer voor te stellen. Als Elly en Rikkert zijn ze bij de allerjongsten bekend door hun liedjes voor kinderen, In de Christelijke beweging zijn ze erg bekend door hun Christelijke liederen en bij de kleinkunst liefhebbers natuurlijk door hun luister liedjes en hun mooie teksten.

Elly en Rikkert leerden elkaar kennen in 1966 en vormden samen met Jop Pannekoek het trio Zwart Zaad. In 1968 trouwden Elly en Rikkert en vanaf dat moment begonnen ze als duo op te treden. Ze waren bekend in de hippie wereld en leefden in een commune in Drenthe. Het eerste duet van het duo was ‘Vreemde Vogels’ en hun eerste album kreeg de naam ‘Een Ander Land’. ‘De Kauwgomballenboom’ uit 1971 en ‘Alles Is Vrij’ uit 1973 zijn hun bekendste nummers. Bij de schoolgaande jeugd was hun kindermusical ‘Het Oinkbeest’ uit 1972 heel populair. In 1975 besloot het duo Nederland achter zich te laten en de wereld te verkennen, op zoek naar de zin van het leven.

In het midden van de jaren zeventig werden de teksten van Elly & Rikkert meer Christelijker en gingen ze ook meer samenwerken met de evangelische omroep. Het duo bleef albums uitbrengen en op 31 maart 2013 vierden Elly en Rikkert in een uitverkocht Carré Amsterdam hun vijfenveertig jarig jubileum als duo. De show met het Metropool Orkest en gasten Lenny Kuhr, Dimitri van Toren, Sharon Kips en Jan Rot werd opgenomen en een maand later uitgezonden op TV bij Omroep MAX. In september 2015 verscheen ‘In Het Voorbijgaan’. Deze cd is het vijftigste album van het duo, dat nog steeds regelmatig op een podium te vinden is.

De appel valt nooit ver van de boom zegt men en dat kan men ook zeggen van Pepijn Zuiderveld. Hij is de kleinzoon van Elly & Rikkert en schreef de muziek van ‘In Het Voorbijgaan’, de titeltrack waarmee dit album opent en ook eindigt. Dit sober, maar mooi nummer gaat over tijd en de impact van vluchtige ontmoetingen. Elly verwoordt het weer erg knap en door te openen en te eindigen met dit nummer is het net of deze titel track het album omarmt.

Zowel Elly als Rikkert kunnen hun verhaal heel poëtisch vertellen. Luister maar eens naar ‘De Zwaluw’, een ode aan Dimitri van Toren, hun erg goede vriend die in mei 2015 aan kanker overleed. In de tekst portretteren Elly en Rikkert, Dimitri als een zwaluw die naar zijn nest terugkeerde. Ook ‘Foto’s’ is een echt luisterlied. Het duo kijkt met een knipoog terug naar het verleden, naar de tijd dat ze nog grote dromen hadden en de hele wereld wilde rondreizen met hun busje. Ze komen tot de conclusie dat er veel veranderd is, maar dat zij nog steeds samen zijn. Hun zoon, Robin Zuiderveld schreef de muziek voor dit zalige nummer.

Verwacht geen instrumentale of verbale uitspattingen, het blijft altijd sober en braaf. Dat is ook een beetje hun handelsmerk gedurende heel hun loopbaan. Sommigen vinden Elly en Rikkert te braaf en te saai, maar het duo heeft eveneens veel jonge en oudere fans, die door een vuur gaan voor het duo. Zowel Elly en Rikkert hebben een prachtige stem en weten hun liedjes steeds met heel veel gevoel te brengen. In ‘Onder Dezelfde Maan’ horen we een verliefde jonge dromerige Elly.

Hun Christelijke waarden heeft het duo nooit weggestoken en ook op dit album wordt met een paar nummers terug gegrepen naar de Bijbel. Rikkert schreef het vlotte ‘Kaïn’ en Elly schreef ‘Abel’. Ook in het prachtige ‘Het Weggewaaide Hart’ heeft Rikkert het over God. De trieste en pakkende tekst ontstond volgens Rikkert op het moment dat hij zich verdiepte in de gedichten van de zeer religieuze Zuid- Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. ‘Maestro’ is een eerbetoon aan Leonard Cohen. Het koppel was tweemaal op een concert van Cohen en waren zo onder de indruk, dat ze besloten om over die ervaring een nummer te schrijven. In het lied hoor je het duo regelmatig nummers van Leonard Cohen neuriën. Met ‘Foto’s’ keek het echtpaar al terug naar het verleden en ook in ‘Dagje Ouder’ doen ze dat. Nooit met heimwee maar steeds met een blij en positief gevoel. Het moet zijn dat ze beiden een heel gelukkig leven gehad hebben en nog steeds hebben. Al laat Rikkert in het voorlaatste nummer ‘Zeg De Wind’, met de laatste zin: Zeg jezelf dat alles is volbracht, wel een beetje uitschijnen dat het voor hem genoeg geweest is.

Hopelijk voor de trouwe fans gaan Elly & Rikkert nog een tijdje door en komt er in 2018 wel een groot feest met het vijftig jarig bestaan van dit kleinkunst duo. ‘In Het Voorbijgaan’ is een mooi luister album geworden waar het duo trots mag op terug blikken. (7,5/10) (Ecovata) EAN 8717154150209

Koop online

2 gedachten over “Elly en Rikkert – In Het Voorbijgaan

Geef een reactie