BoekenZhighlightZSlider

Annelies Verbeke wint de F. Bordewijk-prijs

Annelies Verbeke (1976) heeft de F. Bordewijk-prijs gewonnen, de literatuurprijs voor de beste roman van het jaar. De Vlaamse schrijfster ontvangt de prijs voor haar roman Dertig dagen. De jury motiveerde de keuze als volgt: ‘Met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe de verhalen van de diverse personages tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt – met de in de oude loopgraven bivakkerende vluchtelingen als triest symbool. Dertig dagen is een dappere maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact, waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.’

Annelies Verbeke is verguld met de prijs, die, naast het bedrag van 5.000 euro, vooral een bevestiging is van de kwaliteit van Dertig dagen. ‘Het is mijn eerste belangrijke literaire prijs. Hij heeft standing en als ik zie wie mijn voorgangers zijn, ben ik er des te blijer mee.’

De F. Bordewijk-prijs wordt uitgereikt op 17 januari 2016 tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten in het Theater aan het Spui.

Deze tweede week van november kan een onvergetelijk gouden randje krijgen als de schrijfster aanstaande donderdag 12 november ook nog de ECI Literatuurprijs in de wacht zou slepen. ‘Ik heb nu bijna alle medegenomineerde boeken gelezen en ik moet zeggen dat de concurrentie van hoog niveau is. Lastig om hier een keuze uit te maken.’

Geef een reactie