BoekenZhighlightZSlider

Acteurs lezen Kerstverhalen voor

De acteurs Hans Dagelet, Monic Hendrickx, Cas Enklaar, Tamar van den Dop en Britte Lagcher lezen in de kerstweek ieder een modern kerstverhaal op de radio. Ze brengen de luisteraar daarmee in de juiste stemming om de feestdagen in te gaan. Het VPRO-programma Nooit Meer Slapen werkt hierin samen met de stichting Uitgelezen Verhalen. Deze stichting programmeert korte literaire verhalen in het theater, voorgedragen door acteurs. Op 28 december lezen de acteurs de verhalen nogmaals live in het Deventerse Theater Bouwkunde.

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 december direct na het nieuws van 01.00 uur is elke nacht één van de vijf verhalen te horen. De schrijvers zijn Nederlands, Vlaams en Amerikaans: Ingmar Heytze, Hanneke Hendrix, Bart Moeyaert, Simon Rich en H.L. Wiener.

• Cas Enklaar leest ‘Het warme meisje’ van Bart Moeyaert, waarin de jonge ik-figuur en zijn zes broers met Kerst opeens een meisje te logeren krijgen.
• Hans Dagelet krijgt namens de hoofdpersoon in ‘Kaasmis’ van Ingmar Heytze de kerstblues tijdens een Utrechtse kroegentocht.
• Monic Hendrickx laat zich meeslepen in een zelfmoordpoging van de ik-figuur in het verhaal ‘De Gesmolten Emmer’ van Hanneke Hendrix.
• Tamar van den Dop laat het kerstkind twee keer verschijnen in Zandvoort en Hoorn, in H.L. Wiener’s verhaal ‘Christus is een karper’.
• Britte Lagcher brengt de echte Kerstman tot leven in Simon Rich hilarische ‘Ik zag mamma de Kerstman kussen’.

De radioverhalen zijn de opmaat tot de zevende aflevering van Uitgelezen Verhalen op maandagavond 28 december in Theater Bouwkunde, Deventer. Daar komen drie van de vijf acteurs hun kerstverhaal voordragen, aangevuld met andere komische literaire verhalen en afgewisseld met live muziek: Hans Dagelet, Cas Enklaar en Britte Lagcher. Aanvang 20.30 uur, kaarten via theaterbouwkunde.nl

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag van middernacht tot 02.00 uur. In het eerste uur van Nooit Meer Slapen vindt telkens een lang studiogesprek plaats, waarin vaste presentator Pieter van der Wielen (ma t/m do) en Ester Naomi Perquin (vrijdag) een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangen. In het tweede uur reportages van actuele gebeurtenissen op het gebied van film, theater, literatuur en beeldende kunst.

Uitgelezen Verhalen – literatuur ontmoet theater: acteurs die geselecteerde korte verhalen voordragen voor publiek. Het concept is relatief nieuw voor Nederland, waar we gewend zijn dat schrijvers hun eigen werk voorlezen. Door de voordracht aan acteurs te geven, komen de verhalen echt tot leven. Het concept is opgezet in navolging van Selected Shorts in New York. Daar trekt het al sinds 1985 volle zalen met beroemde Broadway- en Hollywood-acteurs die de mooiste verhalen voorlezen.

Geef een reactie