MuziektheaterZSlider

Opvliegers met een knipoog en glimlach

Opvliegers

 

Maandagavond was de première van Opvliegers in de Meervaart in Amsterdam. Opvliegers  is een nieuwe Nederlandse humoristische en sexy voorstelling voor vrouwen die er al doorheen zijn, vrouwen die er tegenaan hikken en vrouwen die er midden in zitten. Opvliegers, nachtelijk zweten, vergeetachtigheid en zogenaamde mood-swings. Ze komen allemaal terug in deze bizarre revue vol nieuwe liedjes en sketches. Gegarandeerd een komische avond theater over, voor en door 4 prachtige vrouwen die zelf alles van het fenomeen af weten. Als dit kwartet de overgang niet sexy weet te krijgen, dan kan niemand het.

Het verhaal

Vier beste vriendinnen zijn het jaarlijkse uitje aan het plannen en besluiten om dit jaar naar een ver eiland af te reizen. Ze zijn alle vier in een fase die door de wetenschap als “de overgang” wordt beschreven, maar eigenlijk zijn ze alle vier zoekende naar de betekenis van hun huidige leventje. Op vakantie komen ze er langzaam achter wat ze eigenlijk echt willen.

De personages

Lydia wordt gespeeld door Antje Monteiro en is de absolute diva van het viertal. Ze komt openlijk uit over haar botox-gebruik en heeft voor elk probleem een pillenreceptje. Het liefst sleept ze jonge twintigers mee naar huis na haar optreden als volkszangeres. Eigenlijk is ze gewoon bang om oud te worden en zit ze in een enorme ontkenningsfase.
Antje heeft een heerlijke overdreven rol die ze met verve aanpakt en hysterisch grappig invult. Dat ze vocaal de absolute ster is was al te verwachten, maar met het nummer ‘De nacht verraad je niet’ overklast ze weer zichzelf.

De rol van Ellen wordt vertolkt door Anne-Mieke Ruyten. Ellen is een vrouw zoals er zoveel zijn in Nederland, al jaren getrouwd met dezelfde man en een gebrek aan passie en spanning in haar relatie. Ze is zoekende naar haarzelf door allerlei “aardse” hobby’s als yoga, veganisme en klankschaalmeditatie. De rol lijkt op het lijf geschreven voor Anne-Mieke. Haar snelle humor die zo typerend was in de tv-serie ‘Kinderen geen bezwaar’ komt helemaal tot z’n recht in de voorstelling. Een absoluut komedietalent.

Anousha Nzume speelt Sas, die eigenlijk nog een jonge spring-in-t-veld is. Waar de andere al ruim in de veertig zijn, of ouder, is Sas pas eind dertig en (nog) niet in de overgang. Ze houdt een blog bij over de opvliegers van haar vriendinnen en maakt van elke situatie een selfie. Sas heeft kort voor vertrek haar relatie met haar vriend Eelko verbroken, en wil hem absoluut nooit meer terug. Hoewel Anousha in het begin uit de toon lijkt te vallen, is haar acteerwerk wel weer erg fijn om naar te kijken en is ze een fijne verteller.

Keet is een echte moeder die, na het uitvliegen van haar dochter, in een zwart gat is gevallen. Hymke de Vries speelt deze geweldige grappige rol met volle overtuiging. Keet zit het liefst te breien en te knutselen maar stiekem zit ze nog vol vuur en passie. Op vakantie komt ze er achter dat ze niet meer die saaie huismus wil zijn. Vooral het stuk waar Keet in een club staat te dansen liet de zaal bulderen van het lachen.

De voorstelling

Hoewel het stuk vol zit met typische vrouwenpijntjes en -problemen is de essentie natuurlijk net zo mannelijk als de vrouwelijke overgang. Wat wilde je vroeger bereiken? Waar sta je nu in het leven? Maar vooral…. wat wil je nog bereiken?
Rick Engelkes heeft met deze productie vier compleet verschillende karakters prachtig samen weten te brengen. Het acteerwerk is goed,erg grappig en soms gevoelig mooi op elkaar afgestemd maar vooral de prachtige samenzang is een compliment waard.

Een avond voor alle vrouwen van Nederland. Want zeg nou zelf: gedeelde smart is toch halve smart?

opvliegers 2

Geef een reactie