PodiumToneel

Zaantheaterdirecteur Piet de Koning koninklijk onderscheiden bij afscheid Burgemeester Faber: ‘Zaantheater dan

Vertrekkend directeur Piet de Koning (70) van het Zaantheater is maandagavond koninklijk onderscheiden. De Koning is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Geke Faber spelde hem de versierselen op aan het slot van een feestelijke avond in een vol Zaantheater waar tal van artiesten een speciaal optreden verzorgden voor De Koning of hem in een videoboodschap toespraken.

Piet de Koning heeft zijn onderscheiding te danken aan zijn verdiensten voor het Zaantheater en de culturele leven in Zaanstad. De Koning begon 27 jaar geleden als directeur van het toenmalige theater De Speeldoos, in feite de aula van het Zaanlands Lyceum. De komst van De Koning viel samen met de eerste plannen voor de bouw van een nieuw, volwaardig theater in Zaanstad. Het duurde nog tien jaar voor dat theater, het Zaantheater, door koningin Beatrix werd geopend.

Burgemeester Faber roemde in haar toespraak de instelling van de theaterdirecteur. ‘De verdienste van Piet ligt er vooral in dat het niet het theater van Piet de Koning is geworden, maar het theater van de Zaankanters: hun culturele hart en hun culturele huiskamer. Piet heeft zich ten dienste gesteld van het theater, van de bezoekers, van de bespelers.’

Verkocht De Speeldoos 40.000 kaartjes per jaar, onder Piet de Koning groeide het Zaantheater naar 150.000 bezoekers per jaar. Het theater viel regelmatig in de prijzen. In 2012 werd het uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke theater van Nederland, in 2014 won het de Gouden Struis, de theatermarketingprijs, in 2015 kwam het theater in een enquête uit de bus als het favoriete theater van artiesten die met name de gastvrijheid van De Koning en zijn team roemden. En absoluut hoogtepunt was de verkiezing tot Beste Theater van Nederland in 2013. Overigens is het theater ook dit jaar weer genomineerd voor deze prijs.

Onder leiding van Piet De Koning groeide de maatschappelijke betekenis van het Zaantheater. Dat leidde tot talloze gezamenlijke projecten met andere culturele instellingen en amateurverenigingen en gratis festivals als het Kinderboekenweekfeest en Istanbul aan de Zaan. De maatschappelijke betrokkenheid werd ook duidelijk met de komst van de noodopvang voor asielzoekers in het Veldpark. Sinds november nodigde het Zaantheater al 400 vluchtelingen uit om voorstellingen bij te wonen. En in dat kader mocht burgemeester Faber zelfs nog een nieuw initiatief aankondigen: op maandag 21 en dinsdag 22 december zorgt het Zaantheater er samen met zangeres Ellen ten Damme voor dat de 1327 Zaanse vluchtelingen kunnen genieten van een mooie, warme, feestelijke theateravond met de titel ‘Kerst aan de Zaan – Een Warme Midwinteravond’. Ellen ten Damme en het Zaantheater organiseren deze avonden samen met Stichting Ontmoet een Vluchteling en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Burgemeester Faber: ‘Het is het ultieme voorbeeld van het Zaantheater zoals Piet de Koning dat voor ogen had en heeft. Een theater van ons allemaal, van alle Zaankanters of je hier nu lang of kort woont.’

De burgemeester richtte zich aan het einde van haar speech persoonlijk tot Piet de Koning: ‘Piet, je bent een bijzondere directeur. Eentje die niet schroomt om als een enorme paashaas op de jaarbrochure te verschijnen en die enorm trots is op zijn team en hen in staat stelt het gastvrije en dynamische theater te zijn waar Zaankanters graag een avondje uit gaan en artiesten graag komen. Je bent een bijzondere directeur die een gezonde financiële huishouding voert, ook in tijden van economische crisis; eentje die met zijn bijzondere brillen en zijn flitsende schoenen aanwezig is, maar niet op de voorgrond staat. En vooral een bijzondere directeur die in staat is geweest het culturele hart van vele Zaankanters sneller te doen laten kloppen. Ieder seizoen opnieuw.’

Onder luid applaus mocht De Koning vervolgens zijn Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen.

Foto (c) Bart Homburg

Geef een reactie