MuseaZhighlightZSlider

Bosch Grand Tour presenteert tentoonstellingsprogramma

Met de tentoonstelling The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans in het Stedelijk Museum ’sHertogenbosch
start de Bosch Grand Tour, het programma van zeven Brabantse musea in het Jheronimus Boschjaar 2016. De Bosch Grand Tour is een nieuw samenwerkingsverband van de toonaangevende musea in Breda, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. Zeven musea presenteren een actueel tentoonstellingsprogramma geïnspireerd door het werk van Bosch.

Bosch Grand Tour is een ontdekkingstocht langs dertien tentoonstellingen met werk van internationaal bekende kunstenaars als Jeroen Kooijmans, Atelier Van Lieshout, Jan Fabre, Pipilotti Rist, Jake & Dinos Chapman en Gabriel Lester. Zij laten zich, op geheel eigen wijze, inspireren door Jheronimus Bosch. Onderdeel van het programma is echter ook de digitale interpretatie van de Tuin der Lusten door animatoren Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk, de ‘reconstructie’ van een middeleeuws wandtapijt naar Bosch en een tentoonstelling die een geheel nieuwe kijk op de dieren in Bosch’ werk geeft.

Jheronimus Bosch als inspiratiebron

In 2016 staan ’s-Hertogenbosch en Brabant in het teken van Jheronimus Bosch (circa 1450 – 1516), Nederlands beroemdste schilder uit de late middeleeuwen. Bosch brak met de referentiekaders van zijn tijd. Zijn originele visie en verbeeldingskracht zijn van alle tijden. In deze zin is hij, meer dan ooit, een ‘eigentijds’ kunstenaar. Naast de overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie (Het Noordbrabants Museum, 13 februari t/m 8 mei 2016) willen de zeven musea laten zien dat echo’s van Bosch in actuele kunst, design en cultuur blijven naklinken.

Bosch Grand Tour start met The Fish Pond Song

Op 19 december start de Bosch Grand Tour in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met de indrukwekkende video-installatie The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans. The Fish Pond Song is vormgegeven als een drieluik. In een tijdloze wereld zijn de thema’s van Jheronimus Bosch verbonden met de conflicten in de wereld sinds 9/11. De video-installatie vult een gehele etage van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch waarbij bezoekers een tocht over en door het kunstwerk maken, langs scenes uit een surreëel verhaal en daarbij luisteren naar ‘het lied van de visvijver’, een dichterlijke bijdrage van schrijver Tommy Wieringa.

Geef een reactie