CabaretPodiumZhighlightZSlider

Leon van der Zanden blijkt supergewoon

Leon van der Zanden brengt in theaterseizoen 2015-2016 een nieuwe avondvullende cabaretvoorstelling naar de theaters. Met zijn vorige theatershow genaamd ‘Rebel’ introduceerde hij een nieuwe vorm van cabaret. Dit seizoen gaat hij weer op de welbekende voet verder, waarmee hij met de avondvullende voorstelling ‘Supergewoon’ weer helemaal zichzelf is.

Na het brengen van zijn bijzonder avondvullende voorstelling ‘Rebel’ brengt van der Zanden twee jaar later het programma ‘Supergewoon’. Het is de achtste avondvullende voorstelling die Helmonder sinds 2002 naar de theaters bracht. De voorstelling ‘Rebel’ was een vreemde eend in de bijt in het cabaretgenre. Toch deed de opmerkelijke voorstelling het goed bij het publiek en waren de recensies lovend. Dit seizoen keert van Leon van der Zanden terug met een reguliere cabaretvoorstelling zoals we dat van hem en het genre gewend zijn.

Van der Zanden opent zijn avond met een verhaal over hoe hij 80 km te hard reed en daarvoor werd aangehouden door een politieagent. Al snel maakt hij het bruggetje naar wat de rode draad door de avond vormt: spirituele therapie. We worden vol passie en toewijding meegenomen naar ‘zijn’ spirituele wereld. Een introductie over de chakra’s van de mens is daarbij uiteraard niet uit te sluiten, van teen tot kruin worden we dan ook meegenomen langs de zeven chakra’s die de mens telt. Stap voor stap werken we de chakra’s af waarbij de cabaretier regelmatig op zijsporen springt. Zo vertelt hij over hoe hij in de sauna controleerde of hij geen homoseksuele gevoelens had. Afgewisseld met scherpe interactie, vervolgt hij zijn verhaal over zijn dikke en gemene huisbaas waarvan hij ruim vijf jaar een appartement huurde, met een geel gerookt plafond. We springen van hot naar her waarop we uiteindelijk belanden in de rechtbank waar Leon terecht stond voor de 80 km die hij te hard reed. Zijn intrigerende wijze van vertellen zorgt er voor dat de spanningsboog gedurende de hele avond wordt geprikkeld, maar hij pakt het publiek vooral in met zijn geniale en ludieke analyses.

Tussen de regels door weet hij het publiek te prikkelen met serieuze thema’s en dilemma’s die hij in zijn leven, en vooral in zijn leven als vader, tegenkomt. Zo blikt hij met het publiek terug op de geboorte van zijn dochter, waarbij hij ineens werd gezegend met een kindje en de plicht om verantwoordelijkheid te nemen. Zijn kwetsbaarheid is te voelen als hij vertelt hoe hij van een kwajongen veranderde in een verantwoordelijke man. Dat maakt dat hij zichzelf als mens profileert voor zijn publiek, in plaats van als entertainer.

Leon van der Zanden bewijst met de avondvullende cabaretvoorstelling ‘Supergewoon’ nog altijd thuis te zijn in het cabaretgenre. Zonder blikken of blozen weet hij het publiek mee te nemen in zijn eigen belevingswereld vol met intrigerende verhalen en bizarre analyses. Leon laat zien alle ingrediënten van een cabaretvoorstelling voor te kunnen schotelen. Krachtig, kwetsbaar, maar bovenal vlijmscherp zorgt hij voor entertainment op topniveau.

Geef een reactie