MuziektheaterPodiumZhighlightZSlider

Stef Bos 25 jaar later in première in de Goudse Schouwburg

25 Jaar na het grote succes van Bos’ bekendste nummer ‘Papa’ staat hij nog altijd op het toneel. Op vrijdagavond 12 februari ging zijn nieuwste voorstelling ‘Een sprong in De Tijd’ in premiere in de Goudse Schouwburg. 

Nadat alle liefhebbers en fans van het eerste uur zich gesetteld hadden in het rode pluche werden de lichten gedoofd en klonk het intro van ‘Is dit nu later’. Veelal bewaren artiesten de grootste successen voor het eind, maar Stef besluit om met deze knaller te openen. Het nummer is een brug tussen het heden en het verleden. ‘Is dit nu later’ dateert uit 1990. In 1991 kwam Bos met zijn grootste succes ‘Papa’. Dit juweeltje onder de Nederlandstalige liederen werd verbazingwekkend als tweede nummer gespeeld. 

Stef-Bos-Gouda-13feb2016-Dexter-Reijsmeijer

Stef vertelde dat hij vroeger altijd dacht dat hij een boom was, het middelpunt van alles en iedereen. Alles leek om hem te gaan. Niet gek als je Bos heet. Maar nu, jaren later, beseft hij dat hij geen boom is, maar een blaadje. Tegen zijn zoon zegt hij altijd dat een blaadje niet alleen groen hoeft te zijn, in de herfst hebben ze de mooiste kleuren. En daarmee doelde hij op het feit dat hij de vijftig is gepasseerd. 

Mensen zijn niet volmaakt en imperfectie is niet per definitie negatief. De Veenendaalse zanger vertelde tijdens de voorstelling meerdere malen over zijn tijd in België. Onder andere over een keer dat hij met een Vlaamse vriend door de stad liep en die vriend zei: ‘Allez Stefke, kijk efkes, daar is een hoek af.’. Zijn vriend doelde op een man die misvormd was. Bos vond dat hij iets met die zin moest doen. Hier is het nummer ‘Hoek af’ door ontstaan. 

Stef-Bos-Gouda-13feb2016-Dexter-Reijsmeijer

Op het gelijknamige album als de voorstelling ‘Een sprong in De Tijd’ staat nog een lied met een Belgische titel. ‘Ik Zie U Graag’. Het nummer komt uit de tijd dat Bos nog in Antwerpen studeerde. Hij was net nieuw op de toneelschool en er was een dame die de zanger wel zag zitten. Ze probeerde hem duidelijk te maken dat ze meer voor hem voelde dan enkel vriendschap. In het Vlaams zei ze “Allez Stefke, ik zie U graag.” Maar Stef had zich nooit verdiept in de Belgische taal en uitdrukkingen, dus hij snapte de hint niet. Ze zei weer dat ze hem echt graag ziet. Toen antwoordde hij dat zij er ook best mag wezen en hij haar ook wel ziet. Helaas was dit de kortste relatie uit zijn leven, maar het heeft wel een mooi nummer opgeleverd dat op het nieuwe album staat, dat sinds 8 januari uit is. 

Gedurende de avond behandeld eBos ook het ouder worden. Hij vindt dat ouderen in Nederland worden weggestopt en verwaarloosd. Ze verdienen veel meer dan ze nu krijgen. Ouderen hebben de wijsheid en zoveel meegemaakt, die moeten meer betekenen voor ons land dan dat ze treurig achter de geraniums zitten. Hij wilde ook hier graag een nummer over schrijven. Zelf wordt hij dan langzaam ouder, maar in zijn hoofd is hij nog jong. “Het lichaam werkt alleen niet altijd meer volledig mee, soms heb ik hier een kwaaltje en daar een pijntje, maar ik ben nog altijd ‘Jong In Mijn Kop’.” Dit nummer staat ook op de CD. 

Stef-Bos-Gouda-13feb2016-Dexter-Reijsmeijer

Oudere mensen vindt Bos fascinerend. Hoe meer rimpels, hoe mooier. Zelf stond hij vroeger al voor de spiegel over zijn voorhoofd te wrijven in de hoop dat er rimpels kwamen. Hij snapt dan ook niet dat er mensen zijn die zich vol laten spuiten. Zo zag hij laatst een Belgische zangeres, hij heeft de naam niet genoemd, maar die zat volgespoten met botox. Hij deed haar na met wat onverstaanbaar gebrabbel. Geen uitdrukking, een stijf gezicht. Zonder rimpels kun je niks meer met emotie overbrengen. “Stel je voor dat ik ‘Papa’ met een stijf gezicht zonder gevoel zou zingen, dat zou toch gek zijn?”, aldus Bos. 

De voorstelling zit goed in elkaar. Spontane en stichtelijke verhalen over het leven, ouder worden en zijn tijd in België vullen de prachtige liederen van Bos aan. Steven Cornillie (piano), René van Mierlo (gitaar), Lené te Voortwis (bas) en Martin de Wagter (drums) begeleiden Bos die zelf wisselt tussen de accordeon, ukelele en gitaar. 

Stef-Bos-Gouda-13feb2016-Dexter-Reijsmeijer

Stef reist met zijn muzikale kompanen het land door tot en met half april. Daarna is de voorstelling te zien op verschillende plaatsen in België. En indien je het voor jezelf echt onvergetelijk wilt maken kun je op vrijdag 27 of zaterdag 28 januari 2017 in Stellenbosch, Zuid-Afrika terecht om tussen de olifanten en leeuwen te genieten van Stef Bos en zijn nieuwe voorstelling ‘Een sprong in De Tijd’. 

Tekst en fotografie: Dexter Reijsmeijerwww.DextairPhotography.nl

Geef een reactie