BoekenZSlider

Roofstaat; over de schaduwzijde van de Nederlandse overzeese geschiedenis

Hoe een klein land groot is geworden, dat is vaak de onderliggende boodschap van de Nederlandse overzeese geschiedenis. De schaduwzijde van die geschiedenis wordt – zacht gezegd – minder goed belicht. Het boek ‘Roofstaat’ wil daar verandering in brengen.

‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt is een geheel herziene versie, want geactualiseerd en uitgebreid, van het ruim 500 pagina’s tellende boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002, en kan gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden. In twaalf hoofdstukken komen de roof- en kruistochten in de Middeleeuwen tot de massa-executies zestig jaar geleden in voormalig Nederlands-Indië aan bod. De publicatie verschijnt op 14 maart, uitgegeven door Top Notch in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar.

Het boek wordt gepresenteerd op de gelijknamige avond op 14 maart in Paradiso: ‘Roofstaat’. Op die avond vindt ook de première plaats van de nieuwe, indrukwekkende videoclip van Typhoon, ‘We zijn er’ – waarin zijn personage tot slaaf wordt gemaakt. De clip is opgenomen op de Kaapverdische Eilanden, wat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel. Typhoon en Ivan Barbaso, de maker van de video, worden voorafgaand kort geïnterviewd.

Geef een reactie