AlgemeenBoekenZhighlightZSlider

Speciale boekenreeks voor kinderen met dyslexie

Voor mensen met dyslexie is een positief bericht over hun leesprobleem ook wel eens leuk. Dat vinden ze bij Zwijsen nou ook. Want naast dat lezen lastig is, zitten er aan het hebben van dyslexie soms ook voordelen. Dyslectici zijn vaak creatiever dan de meeste mensen. En een groot deel is beter in het opnemen en onthouden van informatie. Onder de naam Zoeklicht Dyslexie presenteert Uitgeverij Zwijsen nu 24 nieuwe boekjes. Zodat ook lezen weer leuk wordt voor kinderen met dyslexie.

Ongeveer vijf procent van alle kinderen in Nederland heeft dyslexie. Voor deze groep kost het veel moeite om het lezen onder de knie te krijgen. Op andere gebieden zijn ze juist vaak ‘beter’ dan anderen.

Dyslectische kinderen:

– zijn creatiever
– hebben een goed ruimtelijk inzicht
– zijn goed in het opnemen en vasthouden van informatie
– kunnen het overzicht bewaren in complexe situaties
– zijn fantasierijk
– denken in beelden
– zijn snel in redeneren
– kunnen goed organiseren

24 nieuwe boekjes
Om lezen ook weer leuk te maken voor kinderen met dyslexie introduceerde Uitgeverij Zwijsen meer dan dertig jaar geleden de serie Zoeklicht Dyslexie. Het leesniveau van deze boeken is eenvoudiger, maar de verhalen sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen van 7 jaar en ouder. De Zoeklichtserie is nu aangevuld met 24 nieuwe titels. Twaalf boekjes voor de middenbouw, twaalf boekjes voor de bovenbouw. Voor de middenbouw gaan de boekjes bijvoorbeeld over voetbal, verliefdheid en een slaapfeestje. In de boeken voor de bovenbouw gaat het onder andere over een Minecraft-achtige game, spelen in een film en terrorisme.

“Ik vond het een leuk boek, omdat het over een spel zoals Minecraft gaat. De hoofdstukken zijn lekker kort. Er staan hele mooie plaatjes in het boek. Ik vond het een beetje spannend, maar niet zo heel erg.”
– Marijn (11 jaar) over het boek Monsters en Paleizen van Rian Visser

Over Zoeklicht Dyslexie
De serie Zoeklicht Dyslexie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar (AVI E3 t/m E6). Alle boeken hebben uitklappagina’s die hulp bieden bij het lezen. Ook zijn belangrijke woorden dikgedrukt. In alle boekjes wordt het Zwijsen Dyslexiefont gebruikt: een speciaal lettertype voor dyslectici. Het Zwijsen Dyslexiefont maakt gebruik van heldere letters die ontdaan zijn van elk overbodig detail, het lettertype is daardoor veel beter leesbaar.

Bijzondere uitreikingen
Aan de nieuwe serie boeken werkten onder andere kinderboekenschrijvers Marlies Verhelst, Berdie Bartels en Marco Kunst mee. Onder meer Eefje Kuijl, Hester van de Grift en Margriet van Noort tekenden de illustraties. Voor de lancering vroeg Uitgeverij Zwijsen hen ‘hun’ boek cadeau te geven aan een bijzonder persoon. Iemand die het volgens hen écht verdient. Omdat ze dagelijks worstelen met hun dyslexie bijvoorbeeld, of omdat ze zich iedere dag inzetten voor hun dyslectische leerling(en). De mooie, grappige en soms ontroerende verhalen van de schrijvers, illustratoren, leerkrachten en leerlingen over deze uitreikingen staan verzameld op de website van Zwijsen.

Meer informatie
Benieuwd naar alle nieuwe boeken in de serie Zoeklicht Dyslexie? Kijk op de speciale actiepagina: www.zwijsen.nl/dyslexie. Hier vindt u ook een bladerboek en meer informatie over dyslexie.

Geef een reactie