CabaretPodiumZhighlightZSlider

Je suis Ali

Ali B, Nederlands enige en echte knuffelmarokkaan trekt dit theaterseizoen weer langs de Nederlandse theaters met een one-man theatershow. Met als titel Je Suis Ali weet hij zijn eigenzinnige succesverhaal te delen in vele uitverkochte zalen. We weten één ding zeker: Ali B is geliefd bij het publiek, maar is dat ook terecht?

Ali B, voluit Ali Bouali, zag in 1981 het levenslicht in Zaanstad en verhuisde op zijn dertiende naar Almere, waar hij tot op de dag van vandaag nog altijd woont. Ali B brak door bij het grote publiek in 2004 toen hij de Popprijs won. Datzelfde jaar bracht Bouali zijn eerste album op de markt genaamd ‘Ali B vertelt het leven van de straat’ en ontmoette hij Marco Borsato waarmee hij de hitlijsten mocht bestormen met het inmiddels welbekende Wat Zou Je Doen. In het jaar 2016 kennen we Ali B vooral van zijn bijdragen op de Nederlandse televisie, waaronder zijn eigen programma ‘Ali B op volle toeren’ en als jurylid bij ‘The Voice of Holland’ en ‘The Voice Kids’. Ook staat de knuffelmarokkaan sinds 2004 in de Nederlandse theaters, inmiddels is hij toe aan zijn vijfde theaterprogramma genaamd ‘Je Suis Ali’.

Al bij opkomst in Tilburg mag Ali een overweldigend applaus ontvangen inclusief joelen, fluiten en juichen. Zijn nuchtere conclusie: “The boy is hot here”. En ja dat is hij, want vanaf de eerste seconde heeft hij de uitverkochte schouwburg in zijn zak. Het diverse, maar toch ook opvallend jonge publiek laat zichzelf met gemak meezuigen in de laagdrempelige cabaretvoorstelling van onze geliefde rapper en televisieheld. Van de juryleden van The Voice of Holland tot de ontmoeting met Badr Hari in Dubai, Ali neemt zijn publiek mee in zijn leven. Een leven wat niet altijd even gemakkelijk is omdat Ali gedwongen wordt om meningen te vormen over onderwerpen waarbij hij liever aan de zijlijn blijft staan. Hoewel de rapper met regelmaat scherp uit de hoek komt, blijven de onderwerpen redelijk aan de vlakte. Zo laat hij het publiek los op elkaar door de discussie over zwarte piet op te starten en neemt hij de PVV op de korrel. Hoewel Bouali het vermakelijk brengt, blijft het toch een beetje uitgekauwde kost.

Maar gelukkig schiet Ali halverwege de voorstelling de diepte en blikt hij terug op zijn optreden bij ‘De Wereld Draait Door’ waar hij in de tranen schoot toen hij een nummer ten gehore bracht dat over zijn opgroeiende kinderen ging. Het prachtige nummer ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’, gezongen samen met singer-songwriter Douwe Bob, wordt live in het theater gezongen. De rapper weet hierbij zijn gevoel bij dit nummer over te brengen op zijn publiek waarbij menig theaterbezoeker stiekem een traantje wegpinkt.

Ali zou meer moeten prediken over de Islam, hij zou moeten meevaren met een boot op de Gay Pride en hij zou zichzelf meer op de voorgrond moeten plaatsen in discussies over vluchtelingen en andere maatschappelijke problematieken. Menig Nederlander heeft wel een visie op wat de knuffelmarokkaan zou moeten doen met zijn bekendheid, maar is dat wel de rol die Ali wil dragen? Ali B geeft in zijn vijfde theatervoorstelling ‘Je Suis Ali’ antwoord op deze vragen, maar vooral brengt hij een laagdrempelig avondje cabarettheater waarbij zijn publiek op de wenken bediend wordt. Je Suis Ali is dan ook precies wat we van Ali B verwachten, en dat is meer dan genoeg!

Geef een reactie