BoekenZhighlightZSlider

Jos van Kan – Verre vader

Jos van Kan, regisseur van beroep, schreef zijn debuut ‘Verre vader’ omdat hij wilde vertellen hoe het leven in Cambodja echt is. Sep, een Nederlandse man, vertelt in ‘Verre vader’ zijn verhaal vanuit Cambodja. Battambang is het plaatsje met zijn rijstvelden en bananenbomen waar hij naar toe ging om berusting te vinden. Een vlucht uit de werkelijkheid blijkt later; In het verre Nederland is er namelijk Matthias. Matthias, de spil waar zijn leven lang om draaide en toen dit voorbij ging, was zijn beslissing na een moeilijke periode snel genomen. Hij vertrok naar Cambodja om een nieuw leven te vinden.

De vroegere leraar schommelt in zijn stoel op de veranda en haalt ondertussen herinneringen op.

Het verhaal begint met het lot van Khmau, zijn hond. Na een noodlottig voorval maakt Sep de balans op van zijn leven. Je leert de personen uit zijn leven kennen met hun karakter. Battambang, de plaats waar hij Rhota en Rhatana ‘adopteerde’, Botouk: de intelligente vriendin met haar soepstalletje, Sovan: de blinde masseur en vertrouweling van Sep en Soriawong: de wijze monnik.

Tijdens hun verhalen en gesprekken krijg je ook een inzicht in het verleden van elk van hen en het harde leven in dit land. De auteur vertelt Sep’s relaas afwisselend door flashbacks en de weergave van het nu. Je moet dus goed je aandacht bij het verhaal houden maar Jos van Kan schakelt moeiteloos over van tijdsgeest en je leest geboeid verder. Men leest over de vriendschap van Sep met de kokosnootjongens en wat er gebeurde na een vreselijk voorval. Hoe het in dit land hoort en hoe Sep, de barang (westerling), met allerlei zaken worstelt. Het heden en verleden van deze man wordt met wonderlijk mooie zinnen geschetst. Hoewel er vaak ook gruwelijke feiten weergegeven werden die ik liever niet wou lezen, las ik door.

Persoonlijk was ik vanaf de eerste zin meegenomen in dit debuut van Jos van Kan. Door zijn ‘poëtische’ schrijfstijl is hij in staat om de harde gruwel raak en realistisch neer te zetten en toch, hoe raar ook, mooi… De schrijver geeft ook de gevoelens en verlangens treffend weer… Altijd eerlijk zonder de ‘horror’ uit de weg te gaan. Maar net door deze schrijfstijl zet hij je meer en meer aan het denken.

Ik las dat de auteur graag heeft dat je een visie hebt na het lezen van dit boek. Nog beter is eigenlijk dat je geen echt standpunt hebt en dat is net wat ik voel na dit boek. Jos van Kan schetst het leven in deze plaats, met zijn beladen verleden, met subtiliteit en fijngevoeligheid en dit zowel vanuit dader als slachtoffer. Hij doet dit op zo een manier dat je, hoe vreselijk ook, begrijpt dat iedereen altijd wil overleven en hiervoor alles doet. De corruptie en de Pol Pot tijd, de gebruiken van de Khmer… het wegkijken uit respect bij onheil… niets wordt vergeten. Hoe dit volk rouwt, feest, wraak neemt… het wordt allemaal door Sep zijn ogen weergegeven.

Verre Vader gaat over een vader uit het verleden, een vader ver weg uit Nederland en ook een vader in Cambodja. Ver staat volgens mij zowel voor de reële als de figuurlijk verre vader. Maar Verre Vader gaat ook over dromen, verlangens en vaak verdriet. Het boek vertelt over hoe afscheid nemen en loslaten in al zijn vormen en verantwoordelijkheid en beslissingen nemen of ontlopen. Hoe ga je om met deze gevoelens en bij wie vind je troost… Bepaalt je verleden ook je toekomst? Het zijn maar enkele vragen die de auteur stelt…

Ik heb dit debuut verslonden… De emoties die deze schrijver legt in zijn zinnen, de vraagtekens die hij plaatst en naast verdriet ook de weergave van een sprankje hoop… Dit debuut heeft mijn hart veroverd. Hopelijk pent Jos van Kan nog veel van deze juweeltjes neer. Dit kleinood bestaat slechts uit 240 pagina’s maar is groots in vertelkunst. Zelden ben ik zo betoverd door een boek; ‘Verre Vader’ is een echte aanrader en in alle eerlijkheid kan ik dan alleen het maximum van waardering geven.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046820520
5 out of 5 stars (5 / 5)
Koop online

Geef een reactie