jazzPodiumZhighlightZSlider

Paradox brengt Avishai Cohen naar groter podium

AvishaiCohen-8

Avishai Cohen vestigde zijn naam als een van de beste bassisten ter wereld. Avishai Cohen speelde onderandere in de band van meester painist en virtuoos Chick Corea, maar ook Alica Keys staat op zijn “gespeeld met”- lijst. Ook als componist is zijn ster rijzende. Cohen is een meester in het vermengen van jazz met ritme-invloeden uit de rock, klassieke- en Arabische muziek alsmede invloeden uit de verdere Afrikaanse muziek. In februari 2015 kwam op zijn eigen Raz Daz label het album ‘From Darkness’ uit. Daarmee gaat hij weer terug naar de basis, een album vol pure, oprechte en breekbare muziek waarin de muzikanten één worden.

AvishaiCohen-6

 

Dat Avishai Cohen zich de laatste jaren als een podiumbeest heeft laten zien, bevestigt hij in Tilburg weer eens te meer. Zijn lange halen op de contrabas waar hij gedurende een stuk welhaast de liefde mee bedrijft maken het een plezier om naar te kijken. Soepel verleid hij de toeschouwer met makkelijk toegankelijke melodieën. Balancerende tussen uitermate introvert en uitgesproken neemt hij ruimschoots de tijd om de luisteraar in verleiding te brengen. Alles lijkt soepel in de handen van Cohen, een lust om te zien maar zeer zeker om naar te luisteren. De eerste twee nummers zijn ingetogen en melodieus, waar het derde nummer een meer ritmisch nummer is en bijna op een rocky manier eindigt. Na een kort voorstel rondje gaat Cohen aan de slag met een nummer waarin hij de grenzen op zoekt. In een solo laat hij zijn magistrale spel zien en vooral horen.

AvishaiCohen-3

 

In het daarop volgende mee straight forward nummer gaan de ritmes alle kanten op, maatsoorten worden gewisseld door de band als mannequins hun kleren tijdens een modeshow. Drummer Daniel Dor kan in dit nummer zijn ei echt wel kwijt en laat dit tijdens zijn solo even duidelijk merken. Cohen geeft de ruimte en laat duidelijk zijn medebandleden in hun waarde.  Tijdens het optreden worden veel stukken van het album From Darkness gebracht en het is inderdaad live net zo pure, oprecht en breekbare als op het album. Het trio is is goed op elkaar ingespeeld en laat elkaar schitteren en zoeken samen de grenzen van het genre Jazz op. Saai is het daardoor nooit, het blijft boeiend. In een mooi evenwicht van spanning en ontspanning is het concert in mum van tijd voorbij en laat het naar meer smaken. Avishai Cohen verdient respect met wat hij neer zet, het is moeilijk om iedere keer een prestatie op een dergelijk hoog niveau neer te blijven zetten.

Avishai Cohen – Contrabas
Omri Mor – Piano
Daniel Dor – Drums

AvishaiCohen-2

 

Geef een reactie