BoekenZhighlightZSlider

Nieuwe lusten over Jheronimus Bosch uit

Zoals De Nachtwacht nooit het Rijksmuseum zal verlaten, zo zal De tuin der lusten nooit het Prado in Madrid verlaten. Toch wordt het tot leven gewekt in het Jheronimus Bosch-jaar door topauteurs en bekende beeldmakers.

Met verhalen van: Dirk van Weelden, Hanna Bervoets, Abdelkader Benali, Niña Weijers, Willem Jan Otten, Edzard Mik, A.H.J. Dautzenberg, Maartje Wortel, Manon Uphoff, Karin Amatmoekrim, Thomas Heerma van Voss, Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, P.F. Thomése, Nelleke Noordervliet, Bas van Putten, Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Gustaaf Peek, Jamal Ouariachi, Christiaan Weijts en H.M. van den Brink.

Nieuwe Lusten is een initiatief van MOTI, Museum of the Image en uitgeverij De Geus. Nieuwe lusten verscheen 2 april tijdens de opening van de tentoonstelling Nieuwe Lusten in MOTI.

‘Tot mijn verrassing, mijn aangename verrassing, zeiden alle benaderde auteurs meteen “ja” op het verzoek om een verhaal naar aanleiding van De tuin der lusten te schrijven. Hoe dat komt? Ik denk dat het met de dubbelzinnigheid van het schilderij te maken heeft. De afbeeldingen zijn heel concreet en raadselachtig tegelijk. Ze bieden zowel een aanknopingspunt als ruimte voor het eigen verhaal van iedere schrijver. Het is fascinerend om te lezen hoe verschillend, hoe persoonlijk en hoe eigentijds de beelden van Jeroen Bosch kunnen worden vertaald. De tweeëntwintig stukken vormen samen een nieuw tableau dat uitblinkt door zijn wellustige gevarieerdheid.’ – Samensteller Hans Maarten van den Brink

Geef een reactie