BoekenZhighlightZSlider

Fred Vargas – IJsmoord

‘IIsmoord’ is alweer het tiende deel van de serie over ‘Commissaris Adamsberg’. Het gaat, uiteraard, over Commissaris Adamsberg en zijn team die binnen korte tijd de plaats delicten van twee zelfmoorden moeten bezoeken. Adamsberg vertrouwd de zaak niet en besluit een onderzoek in te stellen. Algauw blijkt dat de zelfmoorden met elkaar in verband staan; beide personen waren namelijk onderdeel van een reisgezelschap met een dramatisch einde in Ijsland. Terwijl Adamsberg en zijn team op onderzoek uitgaan, worden er meer zelfmoorden gepleegd, die “erg toevallig” ook onderdeel waren van het reisgezelschap tien jaar geleden. Het onderzoek is in volle gang en zal nog vele verassende onthullingen opleveren.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, ik vond het boek verschrikkelijk, ik heb nog nooit de aandrang gevoeld om een boek weg te leggen, maar dit was dan toch echt de primeur. Het boek gaat irritant diep en langdurig in op details, is voorzien van veel te veel herhalingen, heeft een bijna literair taalgebruik en is slecht vertaald vanuit het Frans wat ontzettend storend is. Bovendien is het een vereiste dat je geïnteresseerd bent in de Franse geschiedenis, anders is er echt geen doorkomen aan.

De verhaallijn zelf daarentegen is danig origineel. Wat er in het boek gebeurt is spannend, pakkend en aangrijpend en het einde verassend, maar dat weegt niet op tegen de eerdergenoemde gebreken. Het neemt ook zeker niet weg dat ik het boek niet zal aanraden, helaas. Mocht u toch geïnteresseerd zijn geraakt in het boek, raad ik in ieder geval aan om te beginnen bij deel één van de serie, misschien zal dat een verschil maken en is het dan makkelijker gewend te raken aan de stijl waarin het boek is geschreven.

Uitgeverij de Geus, ISBN 904453565X
2 out of 5 stars (2 / 5)
Koop online

Geef een reactie