BoekenZhighlightZSlider

Thomas Verbogt – Als de winter voorbij is

Als de winter voorbij is vertelt over het leven van de protagonist van klein jongetje tot volwassene. Het boek gaat over hoe de hoofdpersoon gedurende zijn leven heeft geprobeerd het leven te doorgronden. Waarom gebeuren bepaalde gebeurtenissen en wat voor effect hebben de hierdoor veroorzaakte gevoelens, zoals schuld en schaamte? Hoe kan een gebeurtenis je zo beïnvloeden, dat het zelfs verandert hoe je in het leven staat en hoe je denkt? Zelfs een paar seconden blijken vaak van immens belang te zijn. Dat bepaalde gebeurtenissen en ontmoetingen met mensen, of dit nu gaat om geliefden of slechts voorbijgangers, een effect op het leven hebben, wordt door de schrijver duidelijk gemaakt aan de hand van herinneringen aan zulk soort ontmoetingen en gebeurtenissen.

Ondanks het feit dat Verbogt al tientallen boeken heeft geschreven, las ik nooit eerder een boek dat op zijn naam stond. Als de winter voorbij is heeft mij overtuigd. Ik ben zeer benieuwd naar alle voorgaande boeken van Thomas Verbogt en naar alles wat hij nog zal gaan schrijven, wat een geweldige auteur! Het is hem gelukt een boek te schrijven dat de moeilijkste onderwerpen van onze samenleving behandelt, maar wel op een luchtige manier die heerlijk weg-leest. Bovendien is het vanaf bladzijde één herkenbaar en daardoor gemakkelijk om je in te leven.

Het boek is in chronologische volgorde van jong naar oud geschreven. De eerste situaties die in het boek plaatsvinden, geven perfect weer hoe dit vanuit het perspectief van een kind gezien zou worden. Verder lopen heden en verleden soepel in elkaar over en kom je stukje bij beetje meer te weten over de protagonist, hij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar deze gebeurtenissen worden op zo een luchtige manier omschreven dat het er niet voor zorgt dat je het boek wilt weg leggen, maar geïnteresseerd blijft en verder wil lezen.

De enige reden om dit boek af te raden zou zijn, omdat je aan het denken wordt gezet over je eigen leven dankzij het filosofische karakter van het boek. Naar mijn mening maakt dit het boek alleen maar beter. Verder is het leuk dat eerder voorgekomen fenomenen later wederom in het verhaal worden verweven, wat je echt het gevoel geeft dat het verhaal een geheel is.

Kortom: een echte aanrader voor de liefhebber van diepgaande verhalen.

Uitgever Nieuw Amsterdam, ISBN 9046819329
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop Online

Geef een reactie