Film

Monomyth speelt filmmuziek live in, op grootse wijze

Van 14 t/m 24 april staat EYE weer helemaal in het teken van Imagine Film Festival. Elf dagen lang toont Imagine fantastische films, die je meevoeren naar onbekende werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Op maandagavond stond de horrorklassieker ‘The Cabinet of Dr. Caligari’ geprogrammeerd, welke haar oorsprong kent in 1920. Het festival heeft de Haagse band Monomyth bereid gevonden om de filmmuziek opnieuw in te spelen en deze live(!) ten gehore te brengen tijdens de voorstelling.

Das Cabinet des Dr CaligariHet verhaal van de film is al even huiveringwekkend als de muziek, zal later blijken. Op kermissen laat Dr. Caligari slaapwandelaar Cesare bezoekers de toekomst voorspellen. Na de door Cesare aangekondigde dood van zijn vriend Alan besluit Francis op onderzoek uit te gaan. Het heeft er alle schijn van dat Caligari de hand hebben gehad in Alans dood. Dan wordt Francis’ vriendin Jane door Cesare ontvoerd. Expressionistisch hoogtepunt uit het tijdperk van de zwijgende film. In ‘The Cabinet of Dr. Caligari’ speelt architectuur een allesbepalende rol, met zijn verwrongen gebouwen, schuine wanden en aflopende vloeren.

Monomyth angstaanjagend goed

Bij aanvang van de voorstelling werden al oordoppen uit gegeven wat na de uitleg van de festivaldirecteur ter preventie bleek. De samenwerking met CineSonic bleek een gouden greep. Deze organisatie is gespecialiseerd in het verzorgen van (live)muziek bij stomme film, documentaires en presentaties. De keuze voor Monomyth bleek zorgvuldig te zijn uitgekozen, men zocht een rockband met een psychedelisch randje. Wat een uitstekende keuze bleek dit te zijn!

MonomythEr is zeker niet over één nacht ijs gegaan bij het componeren van de muziek, waarschijnlijk hebben ze de film tot in den treure bekeken. Elk instrument leek z’n eigen identiteit te hebben. De gitaar zorgde voor de droevige emoties, jankende gitaren die perfect de wanhoop vertaalde bij de dood van een geliefde. De basgitaar zorgde  keer op keer voor de opbouwende spanning. De toetsen en laptopgeluiden vertelde de spanning zo perfect dat het kippenvel meerdere malen over de ruggen van de volle zaal stond. En hulde voor de drummer die ruim 70 minuten lang verantwoordelijk was voor het tempo. Geconcentreerd keek het vijftal onafgebroken op hun beeldschermen om de muziek synchroon te laten lopen met de emoties op het witte doek.

Dit project was zo geslaagd dat dit landelijk een groot succes zou kunnen zijn.  Monomyth was zowel goed angstaanjagend als angstaanjagend goed!

Het Imagine Film Festival 2016 vindt nog plaats tot 24 april 2016 in EYE, Amsterdam. Voor meer informatie over de films, zie: www.imaginefilmfestival.nl

Geef een reactie