PodiumToneelZhighlightZSlider

Afscheidsvoorstelling Erik Vos en Inez Van Dullemen

Erik Vos (1929), theater- en operaregisseur en de oprichter van Toneelgroep De Appel, maakt samen met zijn vrouw Inez van Dullemen (1925) zijn laatste theaterproductie. Een afscheid van een uniek duo dat jarenlang zijn stempel op het Nederlandse theater drukte en een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nalaat. De voorstelling getiteld Het verhaal van Hester gaat deze  zomer in première op het Oerolfestival en wordt gespeeld door Nadia Amin en Kaatje Kooij. Tom Schenk tekent voor de vormgeving en Matthijs Vos verzorgt het geluidsdecor. Na Oerol is de voorstelling begin volgend seizoen nog te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. Bureau Barel treedt samen met Martine Zeeman op als producent.

 

Het verhaal van Hester

Inez van Dullemen verbleef ooit in een huis in Amerika, waar kort daarvoor een meisje zelfmoord had gepleegd. De familie was dezelfde dag nog uit het huis vertrokken met achterlating van al hun bezittingen. Via brieven, gedichten en tekeningen van het meisje Hester kon Inez van Dullemen haar leven scherfje voor scherfje, als een gebroken spiegel, aan elkaar leggen.  Meerdere keren zou de schrijfster in haar werk terugkeren naar dit huis. Het verhaal van Hester is een laatste poging om door te dringen tot de verschrikkelijke geschiedenis die zich daar had afgespeeld. Dit keer concentreert zij zich op de twee zusjes Hanna en Hester uit het gezin, die beiden voor het leven getekend zijn door een vader die zich jarenlang aan een van hen vergreep.

Het stuk is een dramatische vertelling met hoofdrollen voor twee jonge actrices. Nadia Amin studeerde af aan de Toneelschool van Maastricht en speelde eerder bij Theatergroep Dox en Toneelgroep De Appel. Kaatje Kooij studeerde af aan de toneelschool van Arnhem (ArtEZ) en is medeoprichtster van theatercolletief Moeremans & Sons.

Het verhaal van Hester speelt zich af in de psychiatrische inrichting waarin Hester is opgenomen met verschijnselen van schizofrenie. In shockerende gesprekken met haar zusje Hanna die haar daar bezoekt, wordt onthuld welk verschrikkelijk familiegeheim aan de basis ligt van haar ziekte.

In 17 hallucinerende scènes wordt de familiegeschiedenis ontrafeld. De thematiek van de voorstelling is van belang, vooral omdat deze verteld wordt vanuit het standpunt van de vrouw.

Zoals Inez van Dullemen dat evoceert is magistraal. De taal van beide personages is aangrijpend. De beelden die zij oproept en de wijze waarop de herinneringen onder woorden zijn gebracht, zijn mooi en gruwelijk tegelijk.

Erik Vos en Inez van Dullemen

Erik Vos maakt toneel vanuit een persoonlijke betrokkenheid met de wereld om zich heen. Voor zijn eigenzinnige wijze van ensceneren heeft hij in binnen en buitenland talloze prijzen ontvangen.

Inez van Dullemen is een gelauwerd schrijfster die debuteerde in 1949 met Ontmoeting met de andere. Dat is een toepasselijke titel: de ontmoeting met de andere mens staat overal in haar werk centraal, zoals ook de confrontatie met andere landen en culturen. Zij ontving voor haar hele oeuvre de Anna Bijnsprijs.

Geef een reactie