BoekenZhighlightZSlider

Maarten Van Rossem – Het einde van het Romeinse Rijk

Maarten van Rossem; geschiedkundige, mediapersonage en Amerika-deskundige, zegt dat hij dit boek wel moest schrijven toen hij op pensioen ging. Hij verlaat hier namelijk zijn door het publiek gekende paden. Dit kan kritisch beken worden, maar hij had al lang interesse in het Romeinse Rijk en had toch al heel wat boeken verslonden over dit onderwerp. Van Rossem tracht in dit dunne boekje te verklaren, door het verzamelen en vergelijken van allerlei bronnen, waarom deze machtige Romeinse maatschappij uit elkaar viel.

Als niet-historicus duizelde het me soms van alle namen in dit boek en verloor het soms mijn aandacht. Toch boeide het ook door de onderliggende humor en de manier van schrijven van Maarten. Als lezer wordt je meegenomen in de geschiedenis en de intriges van vooral het West-Romeinse Rijk.

Het West-Romeinse Rijk zou vernietigd zijn door de afbrokkeling van zijn eigen leger, de oorlogsperikelen en waanzin in eigen groepen. Abnormaal was niet dat de ene heerser vermoord werd en de aandacht bij de anderen meer op macht krijgen lag dan op grenzen verdedigen. Hoewel dit rijk met zijn bouwwerken en kennis intelligent leek, concludeert Maarten dat deze uiteindelijk agrarische maatschappij toch totaal anders was dan de geïndustrialiseerde van de dag van vandaag. Hij onderzoekt dus of wat dit militair rijk overkwam ook in Amerika of Europa kan gebeuren. Uiteindelijk besluit hij dat dit niet echt waarschijnlijk is in de toekomst, en de angst hiervoor onterecht is.

Volgens zijn onderzoek hield het Oostelijke deel van het Rijk het langer vol door de opsplitsing van het Rijk (West en Oost), een betere geografische ligging, betere leiding en inzetting van zijn krijgsmacht. Het verval van het West-Romeinse Rijk zou volgens Maarten al gestart zijn in de 3de eeuw en in 476 echt geëxplodeerd zijn.

Dit boekje geeft een kijk op de geschiedenis van dit symbool en laat de lezer dit tijdperk herbeleven. Een specialist ben ik zeker niet en oordelen over de juistheid van alle feiten is onmogelijk maar het tijdperk herleeft wel.

Uitgever Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046819081
3 out of 5 stars (3 / 5)
Koop online

Geef een reactie