BoekenZhighlightZSlider

Evie Wyld – Overal vogelzang

Overal vogelzang is de tweede “roman” van de Britse Evie Wyld. Ze is opgegroeid in Londen en Australië. De cover valt door de rode kleur en de platte vogels in verschillende kleuren op, maar zou niet direct mijn interesse wekken.

In Overal Vogelzang lees je het verhaal van Jake. In het begin lijken het 2 aparte verhaallijnen te zijn, maar pas na een kwart van het boek begin ik te vermoeden dat het over dezelfde persoon gaat. Het ene hoofdstuk speelt zich in het heden af, gevolgd door een hoofdstuk uit het verleden. Verwarrend is dat het verhaal uit het verleden in omgekeerd chronologische volgorde wordt verteld, je gaat dus steeds verder terug in de tijd. Daar kom je uiteraard ook pas later achter.

Roman staat in de eerste zin tussen haakjes, want waar ik er van uit ging dat roman een link zou hebben met romantisch (wat na het raadplegen van vandale.nl niet zo blijkt te zijn), is dat in dit boek zeker niet het geval. De eerste zinnen zijn bijvoorbeeld: Nog een verminkt, leeggebloed schaap. Er heeft zich nog geen korst op de ingewanden gevormd en ze dampt als een stoofpotje.

Jake is na een vlucht voor haar verleden terecht gekomen op een Brits eiland, waar ze een schapenboerderij draaiende probeert te houden. Ze heeft zo min mogelijk contact met de andere eilandbewoners, alleen buurman Don kan ze af en toe verdragen (waarschijnlijk omdat ze zijn hulp nodig heeft). Maar dan blijkt iets of iemand het op haar schapen gemunt te hebben. Elke ochtend is Jake bang om te zien wat ze in haar weide aan zal treffen, zal het monster weer toegeslagen hebben? In het begin verdenkt ze de kinderen uit het dorp, later vossen, of zal het toch iets met haar verleden te maken hebben?! Ook de dronkenlap die ze opeens in haar schuur aantreft, op zoek naar een slaapplaats voor de nacht, ziet ze als verdachte. Vreemd is dat ondanks haar wantrouwen en keuze voor het afgezonderde leven, deze Lloyd langer dan een nachtje in de schuur blijft.

Haar verleden, waar ze uiteindelijk aan heeft weten te ontsnappen (of toch niet?), heeft me regelmatig doen huiveren. Wyld weet sommige scènes heel beeldend te omschrijven; Ik zweer dat ik een vogel, helder en brandend, zie opstijgen uit de bomen, en hij blijft maar stijgen, als een raket op weg naar Mars.

Een interessante zin die regelmatig terug komt, wat zorgt voor een stukje herkenning, is: “Het menselijk oog vóélt beweging eerst.” Opvallend en voor mij onbegrijpelijk dat er, vooral in het begin van het boek, heel veel fouten (dubbele woorden, letters die missen) in staan.

In tegenstelling tot de lovende recensies die op internet te vinden zijn, heeft Overal Vogelzang mij helaas niet weten te bekoren. Na het lezen bleef ik achter met het gevoel “was dit het nou?!”. Wat mij betreft te vaag, teveel vragen blijven onbeantwoord, een té open eind.

Uitgeverij De Geus, ISBN: 978-90-445-3547-1
2 out of 5 stars (2 / 5)
Koop online

Geef een reactie