operaPodiumZhighlightZSlider

Wereldpremière opera Rob Zuidam in het Muziekgebouw

De nieuwste, negende opera van Rob Zuidam gaat donderdag 19 mei in première in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Zuidam schreef Uwe Leipe Mastdramnis voor mezzosopraan Gerrie de Vries en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil. Het werk onder regie van Jeroen de Man is een gloedvol en aangrijpend gezongen levensafscheid van een oude vrouw.

Uwe Leipe Mastdramnis
Een oude, verwarde vrouw scharrelt in het schemerduister rond in een enorme berg rommel. Al haar bezittingen en herinneringen heeft ze erin verzameld. Eindeloos schikt en herschikt zij ze. Geleidelijk wordt een bed zichtbaar. Het is haar sterfbed waar ze zich na enig dralen op neerlegt. Vermoeid en stamelend begint ze te zingen. Aanvankelijk aarzelend, maar dan met steeds meer overgave. Uwe Leipe Mastdramnis (anagram van Nieuw Amsterdams Peil) schetst een portret van de ziel op het moment van transitie van leven naar dood. Het avondvullende werk is geschreven in opdracht van het Muziekgebouw en Nieuw Amsterdams Peil.

Voorafgaand aan de première op 19 mei is er een inleiding door schrijfster Connie Palmen (19.15 uur). Speciaal voor Uwe Leipe Mastdramnis maakte Connie Palmen een compilatie van verschillende literaire teksten over taal, herinneringen en de ziekte van de vergetelheid. Ze leest ze voor in de aanloop naar het concert.

Een criticus van Der Spiegel noemde de Nederlandse componist Rob Zuidam ooit ‘ein genialischer Hund’. Ook in de Verenigde Staten wordt zijn werk graag gezien en gehoord, vooral zijn opera’s als Rage d’Amours en Suster Bertken. Zuidam combineert een scherp gevoel voor drama met een swingend eclectische taal en vocale lijnen die in het hoofd blijven rondzingen.

Geef een reactie