DansMuziektheaterPodiumToneel

Raad voor Cultuur geeft De Nieuwe Oost positief advies

In het afgelopen week verschenen advies aan de Minister oordeelt de Raad voor Cultuur positief over productiehuis De Nieuwe Oost. De Nieuwe Oost is de fusie van productiehuis Oost-Nederland (popmuziek, gevestigd in Deventer), Generale Oost (theater & dans, gevestigd in Arnhem) en Wintertuin (literatuur, gevestigd in Nijmegen). De Nieuwe Oost scout beloftevolle, jonge theatermakers, choreografen, schrijvers en muzikanten, en begeleidt hen richting een zelfstandige beroepspraktijk.

De Nieuwe Oost vormt het antwoord op de opkomst van de nieuwe maker. Die laat zich steeds minder binnen de disciplines definiƫren, maar ontwikkelt zijn of haar artistieke identiteit vanuit de kruisbestuiving van disciplines.

Dat de innovatieve en interdisciplinaire methode van De Nieuwe Oost nu positief wordt beoordeeld door de Raad voor Cultuur betekent dat het productiehuis deel uit gaat maken van de landelijke Basis Infrastructuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW). Medewerkers, bestuur en makers betrokken bij De Nieuwe Oost kwamen vandaag bijeen in Theater aan de Rijn in Arnhem en reageerden verheugd op het nieuws.

De nieuwe maker centraal
De Nieuwe Oost is de enige talentontwikkelaar in Nederland die theater, dans, popmuziek, muziektheater en literatuur combineert. De Nieuwe Oost wordt geleid door een artistiek team met veel ervaring in de verschillende disciplines: Eve Hopkins (theater en dans), Frank Tazelaar (literatuur) en Maike Fleuren (popmuziek en muziektheater). Samen zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen waarover de Raad nu positief adviseert. De artistieke leiding ziet een mooie toekomst voor de Nieuwe Oost-manier van talentontwikkeling, die zich buiten de gebaande paden en kaders van de disciplines begeeft.

Kern van de plannen zijn verschillende talentontwikkeltrajecten voor toptalent dat wordt gescout op interdisciplinariteit. Bij deze manier van talentontwikkeling staat de maker centraal en niet de discipline.

Deze begeleidingstrajecten hebben een duur variƫrend van zes maanden tot drie jaar en zijn gericht op kwalitatief hoogstaande producties, zoals voorstellingen, concerten, releases of tekstpublicaties. Het doel is de uitstroom van talenten naar een zelfstandige beroepspraktijk.

De Nieuwe Oost wordt de komende jaren gesteund door de provincies Overijssel en Gelderland, de steden Nijmegen, Arnhem en Deventer en met de opname in de BIS ook door de Rijksoverheid. Dit biedt mogelijkheden om de plannen en ambities van het productiehuis waar te maken.

Geef een reactie