BoekenZhighlightZSlider

Arne Dahl – Amsterdam – Stockholm

Wederom mogen we over een boek van Uitgeverij De Geus schrijven. Dit keer gaat het om de Zweedse thriller Amsterdam-Stockholm van auteur Arne Dahl. Arne Dahl is het pseudoniem van Jan Arnald en is naast auteur ook criticus en redacteur. Hij is onder andere schrijver van Hebzucht, Woede en Midzomernachtdroom. Vooral over Hebzucht had het Algemeen Dagblad lovende kritieken: “Een ontzettend goede thriller met actuele thema’s die tot nadenken stemmen.” Je kunt gerust Amsterdam-Stockholm nu al tot deze categorie rekenen.

Amsterdam-Stockholm
Paul Hjelm heeft de leiding over een geheim Opcop-team. Samen met zijn team observeert hij een Amsterdams grachtenpand, welke mogelijk wordt bezet door leiders van een bende dat voornamelijk bestaat uit mensenhandelaars. Vanuit dit pand wordt vermoedelijk bedelaars uitgebuit, wie afkomstig uit verschillende Europese landen zijn.

Tijdens operatie Groen Licht volgen ze twee bruut uitziende mannen, die waarschijnlijk in opdracht van zo’n leider opereren. Gedurende een wandeling door Amsterdam hebben deze Kleerkasten, waarvan eentje de naam Ciprian draagt, zo ontdekken ze later, twee beruchte luchtkussenenveloppen opgepikt. Eentje uit de Oude Kerk en eentje welke door een Italiaan in het Anne Frank Huis werd afgeleverd.

Jutta Beyer is ook betrokken bij de operatie en heeft als taak apparatuur aan te brengen in het grachtenpand. Op het laatste cruciale moment ontdekt ze iets vreemds aan de vloer. Met het risico een van de kleerkasten tegen het lijf te lopen, verstopt ze zich en vreest ze voor haar leven. Kan haar team haar uit de klauwen van deze meedogenloze mensenhandelaars redden? En wat heeft dat witte zaagsel op de vloer te betekenen?

Terwijl het team met deze kwestie worstelt, wordt Paul Hjelm geconfronteerd met twee high profile zaken. In Stockholm wordt een wetenschapper, Niels Sørensen, vermoord. Deze professor werd gechanteerd en bedreigd op een belangrijk moment in zijn carrière. Ook blijkt het dat hij een half uur voor zijn dood een bankkluisje heeft gehuurd.

Wanneer Marianne Barrière ook nog eens een confronterende foto op haar mobiele telefoon ontvangt, ruikt Paul Hjelm op meters afstand dat het om afpersing gaat. Bij het horen van de naam Pierre-Hugues Prévost gaat er een lichtje branden. Tijd om een babbeltje met deze persoon te maken. Heeft hij die belastende foto soms gemaakt? En is er een verband tussen de nogal opmerkelijke gebeurtenissen?

Conclusie
Hoewel de eerste vijftig bladzijden nogal traag op gang komen, wil je het boek niet meteen wegleggen. Want met dit soort verhalen, verwacht je een bepaalde actie en weet je dat er op een gegeven moment dat een opvallende ommezwaai qua verhaallijn zal plaatsvinden. Vanaf dat punt gaan de gebeurtenissen ineen heel snel. Bovendien wordt je meestal eerst geacht kennis te maken met bepaalde personages, in wat hun achtergronden onder andere zijn.
Bij operatie Groen Licht was er sprake van zo’n vlotte wending. Op dat punt was het boek voor ons niet zo makkelijk meer weg te leggen. Als lezer wil men het verhaal, de plot stukje bij beetje ontrafelen, tot de laatste vezel uitpluizen.

Van de personages krijgen we in ieder geval een goed beeld en dat komt niet alleen door de lijst dat voor in het boek zit. Ook tijdens het verhaal zijn de figuren zorgvuldig uitgewerkt, waardoor de lezer een duidelijk beeld krijgt van wie deze mensen eigenlijk zijn, wat hun functie en rol binnen het verhaal is. Amsterdam-Stockholm heeft een ijzersterke plot dat de lezer zeer zeker tot nadenken stemt en ons in zijn greep houdt. Een auteur van Zweedse thrillers dat bij menig liefhebber van dit genre niet in de kast mag ontbreken. Wij kijken in ieder geval al uit naar Dahl’s volgende boek.

Uitgeverij De Geus, ISBN 9789044535907
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop online

Geef een reactie