BoekenZhighlightZSlider

Ed van der Elsken – Eye love you

Ed van der Elsken was een fotograaf en filmer die juist over gewone mensen en taferelen opgetogen kon raken. Hij bracht ruim 20 fotoboeken uit, waaronder ‘Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés (1956)’, ‘Parijs!’, ‘Foto’s 1950-1954’ en ‘Amsterdam! (1979)’.

Van der Elsken overleed in 1990. Inmiddels 26 jaar geleden. Veertig jaar na het verschijnen van het boek ‘Eye love you’ is er nu een remake van het boek gemaakt. ‘Eye love you’ was het eerste fotoboek van Ed dat in kleur werd uitgebracht.

Een bijzonder boek met veel verschillende beelden. De gewone dingen in het leven, gewone mensen en taferelen, dat is waar Van der Elsken opgewonden van kon raken. De liefde tussen de man en vrouw was een favoriet onderwerp van de fotograaf. Hij reisde door een groot aantal landen en legde de verschillende culturen vast.

In het eerste deel van het boek tref je voornamelijk foto’s van naakte mensen. Daarna volgen foto’s van mensen afkomstig uit Suriname, Afrika, Frankrijk, India en vele andere landen maken deel uit van dit boek. Maar ook het naaktstrand in de Nederlandse plaats Zandvoort komt erin voor. ‘Even wennen en dan is het tamelijk tot zeer leuk.’ aldus Van der Elsken. Van naakte mensen die de liefde bedrijven tot aan half dode mensen. Een bijzondere samenstelling waar je van moet houden.

Onderaan de pagina’s staat steeds een klein tekstje waarin verteld wordt wat er op de foto te zien is of een gedachte van Ed. De laatste pagina’s in het boek staan alle pagina’s in het klein afgebeeld, met de Engelse en Franse vertalingen per pagina.

Nederlands Fotomuseum

Eind 2015 is het Nederlands Fotomuseum gestart met het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis: de restauratie van alle circa 45.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken. De dia’s zijn door vochtigheid in zijn woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld. Het fotorestauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum heeft een speciale methode ontwikkeld om de dia’s stuk voor stuk te reinigen en daarmee veilig te stellen voor de toekomst.

Op 23 juni opent het Nederlands Fotomuseum als eerste museum zijn deuren op het reizende theaterfestival de Parade. In het zogenaamde Parademuseum kunnen bezoekers een eigentijdse diashow van het boek ‘Eye love you’ meemaken. De show reist met de Parade mee van 23 juni tot en met 28 augustus langs alle vier de steden.

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, ISBN: 9789462261815
3 out of 5 stars (3 / 5)
Koop online

Geef een reactie