BoekenZhighlightZSlider

Marjolijn Uitzinger – De partijgenoot

De partijgenoot gaat over Florian von Bismark, een jonge politicus. Na de verkiezingen zit hij er helemaal doorheen. Hij was er al vanuit gegaan de nieuwe minister van Justitie te worden, maar uiteindelijk is niet hem, maar zijn partijgenoot Sofie Lothar deze functie toebedeeld. Daarop besluit hij op onderzoek uit te gaan om haar in diskrediet te brengen, zodat hij alsnog zijn beoogde post in kan nemen. Hulp komt vanuit onverwachte hoek en Von Bismark denkt een link te hebben gevonden tussen Sofie Lothar en de Rote Armee Fraktion (RAF; een extremistische partij), die de genadeslag zou kunnen betekenen voor haar politieke carrière. Ondertussen wordt zijn eigen politieke loopbaan ook bedreigd door een onverwachte confrontatie met een affaire uit zijn verleden. En er is maar één manier om van die bedreiging af te komen. Zal hij er alsnog in slagen zijn felbegeerde positie te kunnen veroveren of zal de waarheid hem sneller achterhalen dan gehoopt?

Dit is Uitzingers vijfde boek in evenzoveel jaren en het is een pracht van een werk. Het grijpt je vanaf de eerste pagina’s vast en laat je niet meer los, zelfs niet na het lezen van de laatste pagina. Al na het lezen van de eerste tien pagina’s van het boek sta je voor verassingen en voel je je aangespoord om door te blijven lezen. Wel zeg ik daarbij dat interesse in (Duitse) politiek een vereiste is om mijn mening over dit boek te delen.

Ik vind het gebruik van Duitse termen hier en daar erg origineel en toepasselijk. Ook het feit dat de hoofdstukken merendeels vanuit het perspectief van Florian von Bismark, maar ook afwisselend vanuit andere personages wordt weergegeven is leuk bedacht. Je zou kunnen verwachten dat dit storend werkt, maar het verhaal leest nog steeds even vloeiend weg. Ook worden de personages daardoor op persoonlijke wijze geïntroduceerd zonder het verhaal te verstoren, wat erg prettig is en je het gevoel geeft een band te scheppen met de personages.

Ondanks dat dit een vervolg is (op het boek: De Huisgenoot) is De partijgenoot ook losstaand te lezen. De enige schaduwkant daaraan is dat de affaire uit het verleden niet onthuld wordt in het boek, waardoor je op het eind met vraagtekens achterblijft. Het is om deze reden aan te raden toch eerst het eerste deel te lezen.

Uitgeverij De Geus, ISBN 9789044536683
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop online

Geef een reactie