BoekenZhighlightZSlider

Een grootse biografie van de tsarenfamilie van de hand van Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore (1965) is biograaf, romancier en journalist. Hij schrijft voor onder meer The New York Times, The Spectator, The Sunday Times en Evening Standard. Zijn boeken, waaronder twee biografieën over Stalin en een over Jeruzalem, zijn alom bejubeld. Ze zijn in vele talen vertaald en bezorgden hem verscheidene prestigieuze prijzen.

De bejubelde auteur van ‘Jeruzalem’ en andere meeslepende biografieën heeft met ‘De Romanovs’ een toegankelijke, kleurrijke en zeer onthullende geschiedenis geschreven over de uitzonderlijke mannen en vrouwen die Rusland drie eeuwen regeerden, en die via Anna Pauwlona, de gemalin van koning Willem II, tot de voorouders van onze huidige koning behoren. In dit fascinerende werk wendt Simon Sebag Montefiore zijn talent voor geschiedschrijving aan om het verhaal te vertellen van de tsaren en tsarina’s van de Romanovdynastie (1613-1918), over hoe hun hof functioneerde, en over het evenwicht tussen persoonlijkheid en macht bij elke tsaar.

Gebruikmakend van archiefmateriaal dat na de val van de Sovjetunie beschikbaar kwam, slaagt Montefiore erin de werkelijke wereld tot leven te brengen van legendarische persoonlijkheden als Catharina de Grote en Nicolaas II, en laat hij de lezer kennismaken met een aantal minder bekende leden van deze tsarenfamilie. Alleen al om hun seksuele uitspattingen en andere scandaleuze of decadente wederwaardigheden spreken ze tot onze verbeelding. Montefiore heeft een lijvig boek over lusten en onlusten, intriges, samenzweringen, fascinerende karakters, politiek en macht geschreven, dat de diepere wortels van het huidige Rusland genadeloos blootlegt en dat van de eerste tot de laatste bladzijde zowel duizelingwekkend informatief als uitermate onderhoudend is.

Geef een reactie