BoekenZhighlightZSlider

Nicole Buch en Edwin Gitsels – Buch

Ik houd van levensverhalen. Vooral van goed geschreven levensverhalen. En dat is Buch, het boek dat eindelijk is geschreven over het leven van Menno Buch. Leuk is dat het uit de eerste hand is, want geschreven door zijn vrouw, samen met Edwin Gitsels, die eindredateur van Menno’s televisiewerk was.

Het boek vertelt uiteraard het verhaal van Menno vanaf zijn vroege jeugd tot aan zijn (veel te vroege, want hij had nog zo veel te doen) dood. Al snel blijkt dat Menno op zijn zachtst gezegd geen fijne jeugd heeft gehad en daarom al vroeg het huis verlaat om op kamers te gaan wonen. Dan begint zijn tocht door het zakenleven. En ook daar zat niet alles hem mee (Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken), maar dan blijkt maar weer eens wat een man met passie hij was.

Vanaf de proloog merk je dat dit wel een biografie is, maar een die tegelijkertijd wegleest als een jongensroman. Je leeft intens mee met de belevenissen van Menno, zowel met de verdrietige- als de succesvolle momenten. Nu ben ik iemand die Menno wel een warm hart toedraagt, misschien scheelt dat, maar ook diegenen die dit niet doen zullen moeten beamen dat Menno een flinke dosis respect verdient.

Het is moeilijk om niet te veel in details te treden, anders hoef je het boek niet meer te lezen, maar als je weet met hoeveel passie deze man in het leven stond kun je niet anders dan respect voor hem hebben. Door het boek heb ik veel respect gekregen voor zijn vrouw Nicole, die ondanks haar grote verdriet tóch dit boek heeft kunnen schrijven. Daarom zeg ik: koop het, ga er lekker voor zitten en lees het in één ruk uit, want Menno’s verhaal verdient het om door zo veel mogelijk mensen gelezen te worden.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046820438
4 out of 5 stars (4 / 5)
Koop online

Geef een reactie