jazzKlassiekPodiumZhighlightZSlider

Nieuw album van Zwitsers trio VEIN

Bijna tien jaar na hun formatie en na honderden concerten op vier continenten, in meer dan 30 landen, keren de leden van VEIN met The Chamber Music Effect terug naar hun oorsprong. Dit na intensieve samenwerkingen met een paar van de grootste, nog levende Amerikaanse jazzlegenden. Ze maakten het album Jazz Talks met saxofonist Dave Liebman en The Studio Concert met saxofonist Greg Osby en tourden ook met hen. VEIN gaat op het nieuwste album The Chamber Music Effect weer verder als trio en terug naar hun roots… Klassieke muziek.

Alle drie de musici van VEIN studeerden klassieke muziek en hebben ook veel ervaring als uitvoerend musicus in het genre. Zowel als solist als in symfonieën. De heren bedienen zich echter niet op een oppervlakkige manier van de klassieke stijl. Ze gaan juist aan de slag met de onderliggende structuren die in het klassieke genre gebruikt worden. “Prelude” van de hand van pianist Michael Arbenz bijvoorbeeld, begint met een unisono melodie die zich ontwikkelt naar een polyfonische constructie. “Boarding the Beat” van zijn tweelingbroer, drummer Florian Arbenz, speelt met de ritmische variaties van een baslijn. Ook bassist Thomas Lähns draagt bij aan de composities. Zijn stuk “Pastorale” is gebaseerd op een koorstuk.

Zoals de titel van het album al zegt, zijn de stukken van het trio gebaseerd op een specifieke stijl binnen het genre, namelijk kamermuziek. In kamermuziek spelen de musici over het algemeen zonder dirigent, waardoor zij de muziek een eigen, vrije interpretatie kunnen geven. Bij kamermuziek is ook de communicatie tussen de bandleden onderling van essentieel belang. Deze uitgangspunten, in combinatie met verschillende structuren van kamermuziek, sluiten perfect aan en borduren prachtig voort op de kern van VEIN’s filosofie: samenspel in de grootst mogelijke gelijkheid van de bandleden.

De acht composities op The Chamber Music Effect verweven de talen van jazz en klassiek perfect, zijn ieder op ’n heel andere manier geïnspireerd op kamermuziek en toch vormen zij samen een geheel. Dit album scherpt hun muzikale profiel nog verder aan en toont weer gevarieerder samenspel. Typisch een album van VEIN.

Op 18 november staat VEIN in Paradox, Tilburg en op 10 juni 2017 is Vein te zien tijdens het Schelde Jazz Festival in Terneuzen.

Geef een reactie