PodiumZhighlightZSlider

Pants Down Circus is verbazingwekkend grappig èn goed

Een circus hoeft géén grote bezetting te hebben om succesvol te zijn. Dat blijk uit het feit dat Pants Down Circus diverse keren genomineerd is, en een aantal belangrijke prijzen won. Pants Down Circus toert voor het eerst door Nederland. De vier leden van Pants Down Circus komen uit Australië. Vrijdagavond stonden ze in het Munttheater in Weert voor hun officiële première.

Zoals verwacht géén start met “Hooggeëerd publiek”. De aftrap is met strandballen waarbij meteen het publiek betrokken wordt. Er wordt direct volop gelachen door de gekke fratsen van vooral de ‘onnozel’ ogende clowneske Idris Stanton. Zelfs een bladblazer hoort bij de act. Dit alles lijkt in eerste instantie eenvoudig in elkaar te zitten. Maar niets is minder waar: Alles zit vol grappige details.

Acrobatiek in ‘Lay your hands on me’. Joshua Phillips, Caz Walsh en Hannah Cryle bouwen een menselijke toren van drie hoog. Niet zo heel bijzonder, zou je denken. Maar het is Hannah die haar bijnaam ‘Strong woman’ bewijst. Zij staat onderop! Zelfs hier zijn er grappen in verwerkt. Dit is zo goed neer gezet dat het op improvisatie lijkt, maar daar is het te ingewikkeld voor. Één van de extra skills van Caz is de Rola Bola. Dit is een balanceerplaat met losse cilinders er onder. Caz staat eerst op drie opeengestapelde rollers. Idris zorgt door zijn onnozele maar toch snelle manier van bewegen en zijn gekke bekken voor de lach. Ondertussen stapelt Caz er twee rollers bij. Waardoor ze maar liefst vijf rollers onder haar plexiglas plaat heeft liggen!

Als Joan Jett uit de speakers klinkt met ‘I love rock ‘n’ roll draait Hannah met haar Rhönrad ofwel German Wheel over het podium. Doordat het podium niet mega groot is kan er geen hoge draaisnelheid gemaakt worden. Maar de balansoefeningen en positiewisselingen zijn behoorlijk ingewikkeld. Tussen de acts door zijn er grappige mini sketches, al dan niet gevuld met rock. Nergens is de rock te luid of te overheersend.

De balansladder, het lijkt allemaal vrij eenvoudig wat Joshua doet, maar schijn bedriegt. Ook hier worden er grappen in de performance verwerkt. Naadloos loopt dit over in gekke dingen waarmee Idris op de proppen komt. Tijdens ‘We will rock you’ geeft hij een solo optreden. Hij zoekt weer interactie met het publiek. Op zijn non-verbale bevel klapt het publiek op de door hem aangegeven tel. Als iemand te laat klapt is zijn de mimiek op zijn gezicht en lichaamstaal lachwekkend. ‘Thunder’ is gekozen voor een fantastisch stukje ‘gooi en smijtwerk’. Joshua en Idris laten Caz flink door de lucht zwieren en zwaaien en gebruiken haar zelfs als menselijk springtouw waar Hannah overheen springt! Alles klopt tot op de seconde.

Dan is het tijd voor een rockballad. Caz en Joshua laten adagio acrobatiek zien. Hier draait het niet om snelheid, maar om balans en spierkracht. Caz is zo’n sterke vrouw dat Joshua op haar schouders kan staan. Dat maakt duidelijk indruk op de aanwezigen. Tijd voor een stukje ‘Bohemian rhapsody’. De bladblazer is een belangrijk attribuut in deze act van Hannah en Idris. De muziek wordt na een tijdje versneld afgespeeld. De uitvoering krijgt een hilarisch vervolg. Helemaal als Hannah de bladblazer voor haar open mond houdt. Iedereen ligt in een deuk. De grappen volgen elkaar in hoog tempo op. Dit vormt de intro naar de hoelahoop-act van Hannah. Voor het eerst overheerst de jolijt. De hoelahoop kunsten hadden iets langer mogen duren.

Niet alleen Idris kan gek doen, ze kunnen er allemaal wat van. Alle vier hebben ze een ‘tennisracket’ in de handen zonder bespanning. Een ieder kruipt op zijn/haar eigen wijze hier doorheen. De één op een hele lenige manier. Het is ‘Hannah die dit op een maffe ‘je moet het maar durven manier’ doet. Haar vrouwelijke vormen zitten een beetje in de weg en toch wurmt ze zich er doorheen. De expressie op haar gezicht is geniaal. Een hele kunst om dit precies goed neer te zetten.

De trapeze wordt er bij gehaald. Hannah en Caz showen onvoorstelbare duo-kunsten. Waarbij er weer veel kracht en balans nodig is. De wisselingen verlopen soepel. Hierna is de voorstelling tot mijn verbazing al afgelopen. Onvoorstelbaar dat ruim een uur zo snel voorbij kan zijn. Dik verdiend krijgen ze een staande ovatie.

Pants Down Circus heeft de glitter en glamour weggelaten, maar heel veel humor toegevoegd. Met behulp van rockmuziek creëren ze een unieke, moderne mix van circus en comedy. Dit valt onder de noemer theatercircus. Kleinschalig van opzet, zeer goed uitgevoerd. Door de interactie met het publiek creëert het Pants Down Circus bovendien een gezellige sfeer. Dit alles maakt het toegankelijk voor een breed publiek, voor jong en oud. Mocht je nog een cadeautje zoeken voor onder de kerstboom, of iets leuks zoeken om te doen in de komende weken: Pants Down Circus toert t/m begin januari door Nederland.

Geef een reactie