KlassiekPodiumZhighlightZSlider

Bachfeest Leipzig 2018 in Leipzig

In het jaar 2018 biedt de muziekstad Leipzig van 08 tot 17 juni een wel heel bijzonder Bachfeest: de monumentale »Leipziger Kantaten-Ring 2018« laat het publiek tijdens het openingsweekend een compleet kerkjaar meebeleven. Binnen 48 uur worden 30 speciale geestelijke cantaten van Bach gebracht in het kader van in totaal tien concerten in de kerken waar Bach in Leipzig als organist werkte: St. Thomas en St. Nikolai. In totaal vinden er meer dan 160 evenementen plaats op gedeeltelijk historische Bach-locaties in Leipzig. In het centrum van het festival staan Bachs cyclische werken, bovendien worden composities van Bach cyclisch uitgevoerd. Er musiceren wereldwijd vermaarde Bach-interpretatoren met hun ensembles, waaronder Ton Koopman, Hans-Christoph Rademann, Thomaskantor Gotthold Schwarz, Masaaki Suzuki en Sir John Eliot Gardiner. Kaarten voor het Bachfest Leipzig 2018 kunnen vanaf nu worden besteld.

Een Passion-cyclus en series uitvoeringen met de Brandenburgse concerten, het Wohltemperierte Klavier, de Clavier-oefeningen met de Goldberg-variaties en de suites voor violoncello solo weerspiegelen Johann Sebastian Bachs voorliefde voor cyclische vormen en werkgroepen, waarin hij de mogelijkheden van een thema of een genre voortdurend verkent. Aan de grote componist, kapelmeester van de lakenhal en grondlegger van de Leipziger Bachpflege, Felix Mendelssohn Bartholdy, is een eigen serie gewijdt met talrijke concerten in de Lakenhal in Leipzig en in het Mendelssohn-huis. Wetenschappers van het Bach-archief in Leipzig en gerenommeerde gastsprekers kaderen het festival in met lezingen en inleidingen op de concerten over de onderwerpen geestelijke cantates en cyclische werken van Bach. Het hoofdprogramma in de kerken en concertzalen van Leipzig wordt traditiegetrouw aangevuld door het Bach Open Air op de markt van Leipzig.