PodiumToneelZhighlightZSlider

Scrooge in openluchttheater in Den Haag

Een van de kerstverhalen over hebzucht en gierigheid, nu met de vrek Scrooge (passend gespeeld door Hans Peter Ligthart) in de hoofdrol, werd in en rond het prachtig gerenoveerde openlucht parktheater in Den Haag opgevoerd. Met een goede mix van jong en oud, professionele en amateur spelers. Tevens waren er verschillende koren die meededen.

Het bekende stuk werd opgevoerd, beginnend in het theater zelf, maar daarna konden de bezoekers hun eigen weg banen door het omliggende park. Op loopafstand waren verschillende scenes uit het verleden, heden en de toekomst van het leven van Scrooge te zien. Met sfeervolle kerstlampjes werden de routeaanwijzingen gegeven. Er waren aparte locaties bij, zoals een manage waar zelfs paarden meededen in het stuk. Een paardenballet te midden van een vertwijfelende Scrooge, die koos voor geld in plaats van warmte en genegenheid. Een andere plek was sfeervol aan de waterkant waar de kerstgeest Scrooge de weg wijst, het water op.

In de speeltuin werden de toestellen in het stuk werden verwerven. Zo had elke locatie iets speciaals en was die op een mooie manier ingepast in het spel van de spelers. In de speeltuin werd de losbandigheid en vrolijkheid van het leven getoond. Er was en parodie op het glazen huis, waar geld voor de minder bedeelden met een of andere handicap werd ingezameld. De Dj’s Bar en Har deden hun best in de lichtkooi.

De stoom treinreed ook door het park en was onderdeel in het stuk waarop de kist verdween en over de nalatenschap van Scrooge werd getwist door 3 gierige dames.

Een prachtig in gerichte scene waar scrooge de dood in de ogen keek en met zijn vergankelijkheid werd geconfronteerd, vond plaats op een open plek met mooi uitgelichte bomen, dansers in het wit, kruizen op de achtergrond en een percussionist die de een donkere toon aansloeg. Daarbij kwam dan ook nog een bijzondere performance van zangeres Suzanne Roels, die op de schouder van haar medespeler een operanummer helder zingend ten gehore bracht in de frisse buitenlucht.

De finale was weer in het openluchttheater waar alles samen kwam. Alle stukken die in het park te zien warren vielen nu als een puzzel in elkaar. Nu zag je ook pas met hoeveel mensen er gespeeld was. Het was een indrukwekkende cast hieraan mee heeft gewerkt, al stonden de mensen van geluid, techniek en alle andere vrijwilligers niet eens op het podium.

Scrooge was om van een vrek naar een krek. Doe eens aardig voor elkaar was de boodschap! Een mooie kerstgedachte om mee naar huis te nemen om het hele jaar door in praktijk te brengen.

Het was een prachtig geheel, de spelers, de grim, de kostuums, de locaties, de muziek en het stuk. Je kunt ervoor naar Londen gaan (waar nu ook een Scrooge versie speelt) maar Den Haag is een stuk dichterbij.

Foto’s (c) Hans Kreutzer